Hopp til innhold
Info fra NRK

Festen etter fasten

Høytiden id al-fitr skal igjen markeres på NRK, anført av ny programlederduo. Cengiz Al og Bahare Viken leder årets «Festen etter fasten» lørdag 22. april.

Portrettbilde av Bahare Viken og Cengiz Al staselig antrukket for id-feiring foran en høytidelig bakgrunn bestående av en rund scene med en divan, tente lykter og lanterner, lyse florlette gardiner og et stemningsfullt blått lys.

Bahare Viken og Cengiz Al tar på seg finstasen når id skal feires på NRK.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

På NRK1 og i NRK TV lørdag 22. april kl. 19.50.

For fjerde året på rad inviterer NRK til livesending og feiring av høytiden som markerer avslutningen på muslimenes fastemåned ramadan. Den ferske programlederduoen, Cengiz Al og Bahare Viken, gleder seg stort til å lede publikum gjennom en fargerik og storartet feiring.

Ny rolle for Cengiz Al

Cengiz Al inntar også programlederrollen for første gang, når han nå vender tilbake til NRK der det hele startet med «Skam».

– Det er veldig kult å få programledererfaring med et så nydelig program. Jeg er så glad for at man kan vise forskjellige kulturer på TV. Personlig får jeg oppleve nye mennesker med inspirerende historier og erfaringer, og samtidig være med og formidle dette til hele Norge.

Portrettbilde av Cengiz Al. Smilende og halvveis vendt mot kamera, staselig antrukket for id-feiring foran en høytidelig bakgrunn med stemningsfullt lys.

Det var gjennom «Skam» tilbake i 2015 at vi for alvor ble kjent med unge Cengiz. Tiden har gått siden da, forteller han. Vi har vokst og fått oss karrierer. Nå får jeg mulighet til å teste programlederrollen i et program som skal samle mennesker. Det er jeg veldig takknemlig for.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

NB! Cengiz er gjest i «Lørdagsrådet» 15. april. Send inn spørsmål til lr@nrk.no

Programledermakker, Bahare Viken, forteller at publikum kan forvente feststemning, underholdning med musikk og dans av øverste klasse, gode matopplevelser og mye glede og kjærlighet. Også hun synes det er veldig stas å få lede programmet.

– «Festen etter fasten» er et kjempeviktig program, for å forene landet og gi innblikk i hvordan andre høytider fungerer. Uvitenhet kan jo være med på å skape frykt. Jeg håper sendingen kan være med på å ufarliggjøre ulikhet og fjerne negative holdninger ovenfor minoriteter i samfunnet, slik at vi heller kan se det positive i Norges mangfold.

En feiring for alle

Årets sending byr på spennende portretter, du vil blant annet få møte Norges første og eneste felt-imam, Najeeb ur Rehman Naz. Mat, kultur og fest står også i sentrum, i tillegg til innblikk i id-feiringer rundt omkring i landet.

– Gjennom sendingen ønsker vi jo å skape en følelse av fellesskap og inkludering. Vi oppfordrer derfor folk fra alle landets krinker og kroker til å dele bilder og video fra deres id-feiring med oss, forteller prosjektleder Rania Iraki.

Iraki forteller om mange positive tilbakemeldinger fra publikum gjennom de siste fire årene. Fra muslimer som har følt på en ny type tilhørighet og opplevelsen av å bli sett og hørt, og ikke-troende som har blitt berørt av historiene som fortelles og som setter pris på økt kunnskap om noe tidligere ukjent. Mange melder også tilbake om den kulinariske biten, hvordan programmet inspirerer til å prøve seg på nye og spennende matretter.

– Vi håper at «Festen etter fasten» kan være med på å skape forståelse og toleranse for hverandres ulikheter i samfunnet. Det er fortsatt mange muslimer som opplever hets. Det gir oss enda større motivasjon til å løfte frem «Festen etter fasten». Vi mener det forener oss som nasjon når vi lærer mer om hverandre, og desto viktigere er det å lage et program der alle hører til.

Syrisk festmiddag og spennende søtsaker

Å samles rundt herlige matretter, sammen med nær og kjær, er en stor del av id-feiringen. Seerne kan også i år glede seg til spennende kulinariske opplevelser. Hamodeh Zaghmout driver matboden Aleppo Bahebek på Vippa i Oslo, et lite kjøkken som er en hyllest til syrisk gatemat. Under sendingen tar Zaghmout seerne med på en deilig syrisk festmiddag med hummus, falafel og köfte, hjemmelagde lammekjøttboller.

Og selvsagt blir det servert søtsaker også. Tasnim Meskini byr på sjokoladedekkede dadler med deilig fyll.

Quick Style, Benyoub og Delara

Festen etter fasten 2021 Festen etter fasten 2021

Artisten Delara er del av stjernelaget som underholder gjennom kvelden. Her fra «Festen etter fasten» på Tveten Gård i 2021.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Et underholdningsprogram må naturligvis inkludere god underholdning, og i år blir det storfint besøk fra en rekke norske stjerner.

Dansegruppen Quick Style har tatt verden med storm og skal danse for oss. Det blir musikalske gåsehudopptredener fra Jonas Benyoub og Delara. I tillegg kommer Zenab Mahmood for å snakke om id-mote og gjenbruk.

Lettbeint og underholdende med Cengiz og Bahare

Bahare Viken sier det er skikkelig stas å få lede «Festen etter fasten» med Cengiz.

– Dette er jo første gang jeg og Cengiz jobber sammen, men samtidig føles det ikke sånn. Jeg synes vi allerede utfyller hverandre godt og tror vi kan spille hverandre gode i sendingen. Jeg er jo mer vant til å formidle mer seriøs og alvorlig tematikk i nyhetene, så Cengiz hjelper meg med å få frem mine lekne og litt mindre seriøse sider. Vi vil jo at programmet skal være lettbeint, underholdende og gøy å se på, så vi jobber med å fremstå på den måten selv også.

Portrettbilde av Cengiz Al og Bahare Viken, staselig og høytidelig antrukket for id-feiring og smilende til kamera.

Cengiz Al og Bahare Viken ønsker deg velkommen til «Festen etter fasten» lørdag 22. april kl. 19.50 på NRK1 og i NRK TV.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK