Blond! (1:4)

Uke 18 NRK2 tirsdag 2. mai kl 22.00

Bare to prosent av verdens befolkning er naturlig blonde. Men de kunstige blondinene er mange og på full frammarsj. Mona B. Riise og Ragna Nordenborg reiser jorda rundt for å utforske blonde myter og skjebner.

Blond!

Mona B. Riise (t.h.) og Ragna Nordenborg utforsker blondinenes kulturhistorie.

Foto: Jorn Veberg / NRK

Dum, uskyldsren, horete og eksentrisk – mytene rundt blondiner er mange og til dels motstridende. I dokumentarserien «Blond!» tar Mona B. Riise og Ragna Nordenborg for seg blondinenes kulturhistorie og utforsker hvordan blondinen fikk et så frynsete og sammensatt rykte. Hvorfor vil så mange kvinner være blonde? Og bør de fortsette å bleke håret?

Episode 1: Dum og deilig

Mona og Ragna jakter i kulturen etter røttene til den blonde stereotypien «dum og deilig». Håret, eller hvordan vi steller, dyrker, fetisjerer og ikke minst tolker det, er noe av det som gjør oss til mennesker. Hvorfor farger så mange håret blekblondt selv om man risikerer å bli sett på som stokk dum og løs på tråden?

Film: Noen har det hett

Marilyn Monroe ble selve inkarnasjonen av den dumme blondinen i rollen som Sugar Kane i filmen "Some Like It Hot".

Foto: MGM / MGM

Selv om programlederduoen Mona og Ragna kommer fra Nord-Europa, blondhetens opphavssted, må de til Hollywood for å komme til bunns i den slitesterke myten om den dumme blondinen – udødeliggjort av blant andre Marilyn Monroe, Pamela Anderson og andre uimotståelige bombenedslag. I møtet med Hollywood-klisjeen får de ny innsikt i sin egen blondhet.

I denne episoden møter de blant andre legenden Maimie Van Doren, Hollywood-frue Maria Montazami og manusforfatterne bak filmkomedien "Legally Blond", som tar den dumme blondinen inn i et feministisk univers.

Episode 2: Godhet og uskyld

Etter å ha gravd i mytene om den dumme og deilige blondinen vender Mona og Ragna oppmerksomheten mot en annen sentral blond skikkelse i kulturhistorien: den opphøyde, uskyldige og rene blondinen.

I møtet med eventyrprinsesser og virkelige prinsesser ser de nærmere på hvordan ideen om blond renhet har blitt brukt som et politisk maktmiddel og misbrukt ideologisk – på liv og død.

Episode 3: Laus og billig

Mona og Ragna har selv kjent på kroppen hvordan blondinen blir sett på som løs på tråden. I denne episoden jakter de i kulturen etter svar på hvordan en hårfarge har fått en slik betydning.

Hvorfor har blondt hår vært så tett knyttet til seksuell appetitt og løsaktighet gjennom flere tusen års kulturhistorie? Våre blondiner Mona og Ragna søker etter myten om den blonde ur-horen i Hellas. De finner henne også i den svenske synden, ved den franske rivieraen og hos en pornofilmprodusent i Barcelona.

Episode 4: Kunstig og stolt

Hva vil det si å være blond i 2017? Har ideen om den kåte, dumme og uskyldige blondinen fått konkurranse av nye stereotypier og myter?

Mona og Ragna avslutter sin blonde odyssé i New York. I denne byen har en ny blondine vokst fram i skjæringspunktet mellom kunst, pop og kapitalisme. Vi blir nærmere kjent med blonde popstjerner, punk-ikoner, selvmordsblondiner, levende tegneseriefigurer og andre som trosser naturlovene i sin jakt på den oppsiktsvekkende og ekstreme blondheten.