Hopp til innhold
Info fra NRK

Jakten på monsterkveita

Bård Tufte Johansen og Lars Lenth bosetter seg i en øde fjord i Finnmark. Planen er å fange en gigantisk kveite og leve et enkelt liv i pakt med naturen, men ingenting går som det skal.

Bård Tufte Johansen og Lars Lenth med fiskestenger foran en fjord i Finnmark.

Bård Tufte Johansen og Lars Lenth reiser til Sørøya i Finnmark og gleder seg til å fiske i seks uker. Men ting går ikke helt som de har sett for seg.

Foto: Viktor Mauren/Field Productions / NRK

– Storbyguttene fikk seg en skikkelig lærepenge, det er det ingen tvil om, sier komiker Bård Tufte Johansen som snart er å se på NRK i tv-serien «Jakten på monsterkveita».

Sammen med kompisen, forfatteren Lars Lenth, drar han til Sørøya i Vest-Finnmark. Målet er å fange en kveite på 100 kilo på stang. De har en romantisk idé om at de skal leve av det de fanger og sanker i havet og på land. Men gradvis skjønner de to byguttene at de har overvurdert sine egne evner – både til å leve enkelt, og til å overliste monsterkveita. 

Bård Tufte Johansen (t.h) og Lars Lenth fisker fra rosa båt i Finnmark.

Når fisken ikke biter hjelper det ikke at Finnmark viser seg fra sin vakreste side. Frustrasjonen vokser hos Bård Tufte Johansen og Lars Lenth.

Foto: Field Productions / NRK

Kameratene har også tidligere laget tv- program fra sine fisketurer. «På fisketur med Bård og Lars» var en populær tv-serie som gikk på NRK fra 1997 til 2004. Blandingen av reise, fisking og humor traff ikke bare publikum i Norge, men også seere i hele Skandinavia. Nå er de to tilbake, eldre, men ikke særlig klokere.

Lars Lenth og Bård Tufte Johansen ved Meltefjorden på Sørøya i Finnmark.

De to kompisene bosetter seg i en øde fjord i Finnmark.

Foto: Ulrik Kramer / NRK

Barndomsdrøm

Helt siden Bård var en liten gutt, har han drømt om å fange en diger kveite på stang. I Telemark, der han tilbrakte somrene i barndommen, var kveita bare et mytisk vesen alle fiskeidioter snakket om, men ingen hadde fått – av den enkle grunn at den så å si var utryddet. Nå går det rykter om at kveitebestanden i Nord-Norge har tatt seg voldsomt opp. Å fange en diger kveite er ikke lenger en fjern drøm – bare man setter av nok tid.

– Jeg var møkk lei av dagsturer i Oslofjorden og én overnatting i Nordmarka med ørret på 200 gram. Jeg drømte om å dra på en skikkelig fisketur igjen, en endeløs fisketur, forteller Bård Tufte Johansen.

Bård Tufte Johansen foran sjø og fjell.

Bård Tufte Johansen smiler, men seks ukers opphold i en øde fjord uten at han får særlig med fisk, tærer på humøret hans.

Foto: Viktor Mauren/Field Productions / NRK

Etter å ha pløyd gjennom sju sesonger av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», fant han det perfekte stedet: et enkelt hus i en isolert, fraflyttet fjord på Sørøya i Finnmark – Norges største øy uten fastlandsforbindelse. Bård overtalte Lars til å sette av seks hele uker på sensommeren og høsten for å fange en kjempekveite og leve av det de selv kunne sanke, fange og drepe.

– Jeg tenkte vi ville ha godt av å leve et enkelt liv i noen uker, kjøre en digital detox, sier Tufte Johansen.

Lars Lenth og Bård Tufte Johansen på toppen av et fjell. De ser ut over fjord og fjell i Finnmark.

Kompisene får oppleve Sørøya, en av Norges største øyer.

Foto: Field Productions / NRK

Finnmark og ikke New Zealand

Fluefiskeren Lars Lenth var ikke vond å be, men han ble overrasket da han litt for sent oppdaget at det dreide seg om Sørøya i Finnmark og ikke den andre Sørøya – som er alle ørretfiskeres drømmedestinasjon.

Lars Lenth takker ja til å være med på seks ukers fisketur til Sørøya i Finnmark. Men oppholdet blir ikke helt slik han hadde sett for seg.

Lars Lenth takker ja til å være med på seks ukers fisketur til Sørøya i Finnmark. Men oppholdet blir ikke helt slik han hadde sett for seg.

Foto: Viktor Mauren/Field Productions / NRK

– Da Bård foreslo en seks ukers fisketur til Sørøya, sa jeg ja på flekken. Jeg trodde vi skulle til Sørøya på New Zealand. Hadde jeg visst det jeg vet nå, ville jeg tenkt meg om to ganger, forteller Lenth.

Det skal vise seg at møtet med Finnmark og Barentshavet blir noe ganske annet enn de to kompisene hadde sett for seg.

Bård Tufte Johansen og Lars Lenth står foran en trebåt som ikke er tett og ligger på bunnen.

Den første båten de to kompisene skal bruke er ikke tett, og de kommer seg derfor ikke på havet.

Foto: FIELD PRODUCTIONS / NRK

Går i oppløsning

Mens Lars etter hvert omfavner det enkle livet med null strøm, ingen mobildekning og ensidig kosthold, og får småkveiter og annen fisk, synker Bård sakte, men sikkert ned i kveitehelvete.

Bård Tufte Johansen med fiskestang på båt. I bakgrunnen Lars Lenth og Bilaal Saab.

Bård Tufte Johansen og kompisen Lars Lenth får etter hvert hjelp fra finnmarkingen Bilal Saab i forsøket på å fange en stor kveite.

Foto: Field Productions / NRK

Det som skulle være en koselig fisketur i spektakulære omgivelser på naturens premisser, blir et manisk jag etter å få has på en av monsterkveitene som svømmer rundt på dypet utenfor huset. For Lars dreier det seg etter hvert om å gjøre alt han kan for å redde Bård fra å gå fullstendig i frø. Men hvordan redder man egentlig en mann som ikke vil bli reddet?

– Det var fascinerende å bo så tett på et menneske som sakte, men sikkert gikk i oppløsning. Jeg hadde billett på første rad, avslutter Lenth.

Serien er på seks episoder og har premiere i NRK TV og på NRK1 1. september.

Bård Tufte Johansen og Lars Lenth lager mat ute i fjæra. Huset de bor i Finnmark i bakgrunnen.

Kompisene tilbereder mat foran huset de bosetter seg i.

Foto: Viktor Mauren/Field Productions / NRK