NRK Meny
Normal

Anno (1:30)

Uke 1 NRK1 torsdag 1. januar kl. 20.10

NRKs nye realityserie foregår midt i dagens Bergen, men de 14 deltakerne skal leve som om året er 1764. Gjennom ti uker skal de bo innenfor et begrenset område hvor kampen om å bli den beste byborgeren vil foregå. Advokaten, blikkenslageren eller optikerassistenten – hvem når toppen?

Anno

Anno-deltakerne: fv: Vibeke Sehested Gresseth, Emilie Enger MEhl, Mali Eline Dahl, Claus Dalvang, Magnus Midtvedt, Marie Grung, Tore Jørgensen, Enok Synnestvedt Groven. Fra venstre foran: Carl- Arne Meyer Melin, Anja Hageler, Gro Haarvik, programleder Selda Ekiz og Madeleine Lobos.

Foto: Eivind Senneset / NRK

Deltakerne skal leve som sine forfedre, de skal være i stand til å tilegne seg nye ferdigheter og kjenne på en tid da alt var helt annerledes. De skal jobbe seg opp fra fattigdom og slit til rikdom og ære, fra lærlinger til svenn og mester. De kjemper for å få Borgerbrevet, noe som var forbeholdt de få for 250 år siden.

De 14 må gjennom utfordrende turneringer og dueller, og hver uke må den som taper, forlate «Anno». Til slutt står en deltaker igjen - vinneren av «Anno». Mestrer du tiden, mestrer du spillet!

Første episode
Deltakerne ankommer Bergen i en skute. De er kvinner og menn, 14 til sammen, fra hele landet, i alle aldre og med ulik bakgrunn.

De blir tatt i mot i Håkonshallen hvor overklassen holder ball. Her blir de ønsket velkommen av borgermesteren, men like etter blir de sendt ut på gaten til et annet og mer slitsomt liv.

At de 14 deltakerne er forskjellige personligheter viser seg allerede ved inngangen til bygården der de skal bo. For eksempel er Carl Arne en type som identifiserer seg med adelen, mens Enok elsker hverdagslivets trivialiteter.

Bygården ligger bak Bryggen, og her står utfordringene i kø. Hvordan får man ild på 1700-talls vis? Klarer de å samarbeide om å skaffe mat på bordet?

Konkurransen er i gang
Programleder Selda Ekiz deler deltagerne i to lag; menn og kvinner. De to lagene må velge hver sin svennelærling som dermed er de to første som får mulighet til å stige i gradene.

Den første oppgaven er å blåse glass, et håndverk som gjorde sitt inntog i Norge for 250 år siden, og som fikk enorm betydning for folks levestandard og helse.
Den som taper, må i turnering med hele sitt lag, mens den som vinner får privilegier og kan starte sin klassereise.

Deltagerne får også besøk av kramkaren, noe som er et kjærkommet avbrekk i arbeidet. De møter også en skikkelse som de omtaler som «døden»; dette er nattmannen som er ute og rensker smugene for søppel, kadavre og lik.