NRK Meny
Normal

Å være - Premiere!

Uke 11 NRK1 søndag 20. mars kl 20.55

I «Å være» går skuespiller Bjarte Hjelmeland lenger enn han noen gang har gjort i å tegne et portrett.

Å være

Programleder Bjarte Hjelmeland.

Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

Se for deg Bjarte Hjelmeland kledd og frisert som fire kjente personer. I underholdningsserien «Å være» får vi oppleve ham nettopp slik.

I tillegg til klær og firssyre har Bjarte tilegnet seg personenes kroppsbevegelser og talemåte. Dette har han klart etter en tids research omkring personen. Han har rett og slett "blitt" personen han til slutt skal sitte ansikt til ansikt med i en intervjusituasjon - der kjendisen intervjuer seg selv.

Dermed blir møtene mellom skuespilleren og de fire helt spesielt. De fire ser seg selv utenfra, som i et speil. Kanskje får de større innsikt om seg selv, og kanskje går det opp for dem hvordan de oppfattes av andre?

– En ting jeg aldri har gjort, er å forsøke og bli til disse virkelige menneskene av kjøtt og blod, som vi tror at vi kjenner så godt fra før. Kan jeg det? Og kan jeg, hvis jeg klarer det, sitte foran disse menneskene som et speil, og gi dem svar de tror på, råd de kan bruke. Vil de tro på meg – som seg selv? sier Bjarte Hjelmeland.

Bjarte som Ingrid

Første person Bjarte møter Ingrid Bjørnov, en av Norges mest populære artister. Hun har vært i rampelyset siden hun var 15 år gammel, og har vært gjennom eventyrlige oppturer og strålende kritikker, men også ekstreme nedturer med konkurs og kritikerslakt.

Ingrid Bjørnov

Ingrid Bjørnov blir kjent med seg selv på en ny måte i Bjarte Hjelmelands nye portrettserie.

Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

Hva har vennskapet med Benedicte Adrian betydd for den Ingrid er i dag? Hvorfor tok det så lang tid før jenta som alltid stod i bakgrunnen, gikk solo? Er Ingrid Bjørnov noen gang helt stille?

Dette er spørsmål Bjarte Hjelmeland må finne svar på for selv å kunne "bli" Ingrid Bjørnov.