Hopp til innhold
Info fra NRK

Ny podkast med Joachim Førsund: Pianisten

11. desember er det premiere på podkasten «Pianisten», om jazzmusikeren Maria Kannegaard, og hennes liv med musikk og psykisk uhelse.

Historier fra virkeligheten - Pianisten - Seriebilde - Keyart - Podkast - NRK Radio

«Pianisten» kommer 11. desember i NRK Radio.

Foto: NRK / NRK

Maria Kannegaard kom til Norge fra Danmark som tiåring i 1980, og allerede i barndommen begynte hun å hallusinere. Pianoet ble både hennes flukt og hennes fiende gjennom ungdommen, men selv om hun i perioder ikke engang turte å ta på tangentene kom hun inn på Jazzlinja på Musikkonservatoriet i Trondheim, som den første kvinnelige instrumentalisten noensinne.

Det gikk fort gjetord om henne i det norske jazzmiljøet, og da hun hadde spilt inn sin første plate fikk hun tilbud om å turnere over hele verden. Men så forsvant hun i stedet. Hun ble diagnostisert på schizofrenispektret, innlagt på psykiatrisk sykehus – og spådommene om et internasjonalt gjennombrudd stilnet.

Maria Kannegaard september 2023

Maria Kannegaard i september 2023

Foto: Francesco Saggio / Francesco Saggio

Premiere 11. desember i appen NRK Radio

Produsent og serieskaper Joachim Førsund følte seg kallet å fortelle Marias historie.

Helt siden jeg ble kjent med denne historien, og denne musikken, har jeg hatt en trang til å fortelle folk om den ekstraordinære komponisten og pianisten, sier Førsund.

– Jeg fikk kontakt med Maria gjennom felles bekjente i musikkmiljøet i Trondheim. Jeg fikk inntrykk av at hun hadde et dypt ønske om å bli forstått, og podkastformatet var det perfekte formatet til å få fortelle historien hennes på - helt uforstyrret, fortsetter han.

Pianisten er historien om en ekstraordinær musiker med en helt unik hjerne.

Det har vært et privilegium å få høre Maria fortelle om hvordan hun har det. Det er et helt unikt innblikk i en helt unik hjerne. Jeg håper at denne podkasten kan øke forståelsen for hvordan det er å leve med schizofreni, og annen type psykisk uhelse. Samtidig som jeg håper mange vil oppdage all den vakre musikken som Maria Kannegaard har skapt, sier serieskaperen.

Episodebeskrivelser

Episode 1: En annens drøm

Det musikalske vidunderbarnet Maria Kannegaard flytter fra Danmark til Norge da hun er ti år gammel. Og under en skitur i Bærumsmarka forandrer verden seg rundt henne. Maria blir overbevist om at hun ikke fins i virkeligheten, men at hun lever i en annens drøm.

Episode 2: Delt i to

Maria Kannegaard spås en lysende karriere som pianist, men så hjemsøkes hun av skikkelser som bare hun kan se, og hodet hennes fylles av lyder, bare hun kan høre.

Episode 3: Nidelven stille

På grunn av en psykiatrisk revurdering slutter Maria å ta antipsykotiske medisiner, og nå trer hun inn i en alternativ virkelighet, som er skremmende, både for henne og dem rundt henne.

Episode 4: Valkyrien

Maria Kannegaard legges inn på psykiatrisk sykehus, og ingen rundt henne tror at hun vil komme tilbake som musiker. Men så treffer hun studentene som har fordypet seg i musikken hennes, og så finner hun et gammelt piano på Valkyrien Restaurant.

Hør «Pianisten» i appen NRK Radio.