Hopp til innhold
Info fra NRK

Ny dokumentarserie om kong Harald

Hva har formet kong Harald til den personen han er i dag, og hva tenker vi nordmenn om kongen vår?

Kong Harald i ulike variasjoner, fra barn til i dag.

I TV-dokumentaren «Folkets konge» på NRK følger vi kong Harald fra han ble født.

Foto: Monster / NRK

«Folkets konge» er en arkivbasert dokumentarserie som forteller livshistorien til kong Harald.

– Ønsket og hensikten med «Folkets konge» er å gi en helhetlig historie på det fantastiske livet som kong Harald har levd, forteller prosjektredaktør i NRK, Gitte Calmeyer om serien som har premiere på NRK 10. desember.

Vi følger kongen fra han blir født, gjennom barneårene der han under andre verdenskrig var flyktning i USA og når han mister moren sin som 17-åring. Vi blir kjent med kronprinsen som kjempet ni år for å få kvinnen han elsket og hele veien frem til den kongen han er i dag.

– Serien forteller hvordan kong Harald ble den folkekjære kongen vi kjenner han som nå. Veien dit har ikke alltid vært enkel, noe dokumentarserien også viser, sier produsent Mina Lystad i Monster.

Dronning Sonja og kong Harald på Slottsbalkongen 17. mai 2022.

Dronning Sonja og kong Harald på Slottsbalkongen 17. mai 2022.

Foto: Audun Fjeldheim/Monster / NRK

Folkets stemmer

I serien møter vi også helt vanlige nordmenn som har krysset kongens vei og forteller om sitt møte.

I tillegg deltar representanter fra folket som kun kjenner kongen via offentligheten og som likevel har tanker rundt hva kongen betyr for dem.

– Ved å løfte folkets stemmer inn i programmet slik vi har gjort, ønsker vi at serien får et mer uhøytidelig preg og at folket kan fortelle om sitt forhold til kongen og kongehuset, sier Lystad.

Torild Skard er en av dem som har truffet kong Harald og som deltar i dokumentarserien Folkets konge. Hun viser frem et bilde som er tatt under en 17. mai feiring i New York under andre verdenskrig. Harald i forgrunnen og Skard er en av jentene i bakgrunnen.

Torild Skard er en av dem som har truffet kong Harald og er med i serien. Hun viser frem et bilde som er tatt under en 17. mai-feiring i New York under andre verdenskrig. Harald i forgrunnen og Skard er en av jentene i bakgrunnen.

Foto: Monster / NRK

Endrer seg i takt med samfunnsutviklingen

Gitte Calmeyer, prosjektredaktør i eksternredaksjonen.

Prosjektredaktør i NRK, Gitte Calmeyer, gleder seg til å vise dokumentarserien til publikum.

Foto: NRK

«Folkets konge» er en fortelling om hvordan det norske kongehuset har endret seg i takt med samfunnet og om hvordan kongehuset har formet oss.

– Kong Harald har gått hånd i hånd med folket gjennom samfunnsutviklingen på godt og vondt, og etter hvert klarte han å få en posisjon som folkekonge. Hvordan han klarte dette er noe av det serien belyser, forteller Calmeyer.

Serien ønsker å vise at gjennom å trekke opp linjene til hele kongens livshistorie forstår man også hendelser i nåtiden bedre.

Mina Lystad, produsent for Folkets konge

Mina Lystad er produsent for Folkets konge som er produsert av Monster for NRK.

Foto: Mina Lystad/Monster / NRK

– Spesielt rørende er det for eksempel å se kongens lojalitet overfor egne barns valg av livspartner når man kjenner hele historien om hvor lenge han og dronningen måtte kjempe for sin egen kjærlighet, sier Lystad.

Serien som er på seks episoder har premiere 10. desember på NRK1 og i NRK TV. Alle episodene kommer samtidig i nettspilleren NRK TV.

Serien er produsert av Monster for NRK.

Tim og Sebastian er to av de som kommenterer hendelser i i Folkets konge.

Tim og Sebastian er to av de som kommenterer i Folkets konge.

Foto: Monster / NRK