Hopp til innhold

NRK skal vise Leaving Neverland

NRK har kjøpt rettighetene til å vise Michael Jackson-dokumentaren Leaving Neverland, som har TV-premiere på HBO i USA 3. mars. Leaving Neverland publiseres i NRK TV søndag 10. mars klokken 06.00, og vises på NRK 2 samme kveld klokken 22.50.

Leaving Neverland

Wade Robson sammen med Michael Jackson.

Foto: Wade Robson archive/Amos Pictures

NRK skal vise TV-versjonen av filmen og den er på 90 x 90 minutter. I Leaving Neverland beskriver James Safechuck og Wade Robson hvordan de ble utsatt for seksuelle overgrep av Michael Jackson da de var barn. Dokumentaren har fått kritikk for at den ikke lar Jackson-familiens side av historien komme frem. I amerikanske medier har regissøren Dan Reed forsvart dette med at det var ingen andre tilstede da disse påståtte overgrepene fant sted, andre enn guttene og Michael Jackson. Jackson-boet har nå saksøkt produksjonsselskapet og amerikanske HBO.

Til tross for kritikken, mener NRK at det er riktig å vise denne dokumentaren:

- Michael Jackson er død og kan ikke svare for seg. Det bringer med seg et grunnleggende dilemma, sier etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk. - Vi har fulgt med på debatten i USA og England, som dreier seg om at Jackson-familien ikke ble kontaktet i løpet av arbeidet med filmen. Alle påstandene som kommer fram i filmen har blitt kommentert av både familien og den tidligere advokaten til Michael Jackson, og deres kommentarer fra de omtalte rettssakene er med i dokumentaren. Men hadde det vært NRK som hadde produsert filmen, hadde jeg sagt at vi måttet hentet inn nye kommentarer fra familien. Vi kommer derfor til å legge på plakater med tekst etter hver av de to delene, hvor Jackson-familiens kommentarer til og kritikk mot filmen blir referert, sier Kalbakk.

Leaving Neverland

Wade Robson var kun fem år da han vant en dansekonkurranse og fikk møte Michael Jackson.

Foto: Amos Pictures

Jackson aldri dømt

Da anklager om seksuelle overgrep først begynte å dukke opp i 1993, var det mange som nektet å tro at kongen av pop kunne være skyldig i å ha forgrepet seg mot unge gutter. Saken gikk heller ikke til retten, men ble løst ved forlik.

I 2005 ble Michael Jackson frikjent på 12 punkter som omhandlet seksuelle overgrep og frihetsberøvelse. Leaving Neverland setter historien i et nytt lys. Filmen gir en svært grundig gjennomgang av historiene til James Safechuck, Wade Robson og deres familier. Her skildrer Safechuck og Robson hvordan de ble venner med Michael Jackson, og etter hvert ble manipulert og mishandlet seksuelt gjennom flere år i barndommen. Selv om både Safechuck og Robson vitnet på Jacksons side ved tidligere anledninger, endret de senere forklaring. Nå som de har blitt voksne og har fått egne barn, har de valgt å fortelle hva de egentlig har gått gjennom. Leaving Neverland er deres historie.

James Safechuck

James Safechuck.

Foto: Stephanie Safechuck archive/Amos Pictures