Hopp til innhold
Info fra NRK

P3-dokumentar: Sønner av Norden

Hemmelige slåssklubber, nazikonserter i skogen og selvforbedring. Dagens unge nasjonalister vil redde sitt land, folk og «hvithet».

Programleder Martha Antonette Solli til venstre, sammen med to hvitkledde menn med svarte finlandshetter. Den fremste i bildet gjør Sieg Heil.

I Sønner av Norden møter programleder Martha Antonette Solli nordiske nasjonalister som sier de vil kjempe for å forsvare sine verdier – om så med vold.

Foto: NRK

«Det kuleste som fins, er å være hvit».

I denne dokumentarserien i fire deler fra NRK P3 undersøker journalist Martha Antonette Solli de høyreekstreme miljøene i Norden. Hun møter unge menn som definerer seg som nasjonalister, eller rett og slett nazister.

«The war is coming», sier en av dem og tenker på «rasekrig». Andre mener at den allerede er i gang, men at flertallet av befolkningen bare ikke har oppdaget det enda. De ruster seg til kamp gjennom styrketrening og slåsskamp-turneringer. Noe av aktiviteten skjer åpent i det offentlige, mens andre samlinger holdes skjult.

Solli møter nasjonalister og høyreekstreme i Norge, Sverige og Finland. Samtidig intervjuer hun også strategisk analytiker i PST Siv Sørensen og andre fagpersoner på temaet radikalisering og ekstremisme.

Episoder

Kampklar: I første episode utforsker Solli såkalte active clubs. Dette er en ny form for organisering blant unge menn på ytre høyre. Noen kaller det de driver med «selvforbedring i et nasjonalistisk perspektiv». Det er både et treningsfellesskap og et ideologisk fellesskap.

White Boy Summer: I episode to reiser Solli alene til en hemmelig nazi-sommerleir Finland. Her er det musikk, sol, bad, slåssing og sieg heil. En følelse av å være truet preger flere av dem hun snakker med. De forbereder seg både fysisk og mentalt på kamp.

Veien til makt: I episode tre møter Solli nasjonalister som jobber innenfor det vanlige politiske systemet. Solli blir med på en offentlig nazikonsert i Finland. Hun blir også kjent med et ungt, finsk par som definerer seg som nasjonalsosialister.

Rasekrig: I fjerde og siste episode møter Solli de som mener vold er den eneste løsningen og at «rasekrigen» allerede er i gang. Solli snakker også med medlemmer av nasjonalistiske svartmetall-band, som forteller hvordan de bruker musikken som rekrutteringsarena.

Dokumentaren kan sees på som en frittstående oppfølger til Gutter mot verden, Sollis forrige dokumentar. Gutter mot verden handlet om utenforskap blant unge menn. I arbeidet med denne møtte Solli mange som plasserte seg på ytterste høyre fløy i politikken. I Sønner av Norden følger hun opp dette sporet.

Sønner av Norden har premiere 15. mars i NRK TV.

Key art for serien: Programleder Martha Antonette Solli ser rett i kamera, grener med torner i forgrunnen. TIttelen Sønner av Norden med knivriss-aktig skrift.
Grafikk: Elliot Houwing-Endresen/Kim Erlandsen / NRK