Hopp til innhold
Info fra NRK

Kjemper om å bli Virtuos 2024 

Fem unge musikere konkurrerer om å vinne NRKs solistkonkurranse Virtuos. Finalen sendes direkte på NRK1 6. april og ledes av Mari Lunnan.

Finalistene i Virtuos 2024 og programleder. 
Rebecca Nøstrud Isaksen, Magnus von Brandis, Bjørg Pas, programleder Mari Lunnan, Olga Melby Larsson og Sebastian Egebakken Svenøy.

Finalistene i Virtuos 2024, f.v. Rebecca Nøstrud Isaksen, Magnus von Brandis, Bjørg Pas, programleder Mari Lunnan, Olga Melby Larsson og Sebastian Egebakken Svenøy.

Foto: Anders Leines / NRK

Tre fiolinister, en pianist og en saksofonist har spilt seg frem til finalen i NRKs store solistkonkurranse Virtuos.

Konkurransen er for unge klassiske musikere, og finalistene er alle mellom 19 og 21 år.

Nå venter en storslått finale med selveste Kringkastingsorkestret i ryggen. Vinneren får Den Norske Solistpris på 100 000 kroner.

Musikalsk festkveld

Programleder Mari Lunnan lover en festkveld med flott musikk, imponerende prestasjoner og mye spenning i lufta.

– Jeg er mektig imponert over hvor dyktige finalistene er og gleder meg skikkelig til å høre dem i finalen, sier Lunnan.

– Viktigst av alt er å være med og løfte fram unge norske musikere, de fortjener det virkelig, sier programlederen av årets Virtuos. Konkurransen arrangeres annet hvert år.

I tillegg til Den Norske Solistpris, får vinneren solistoppdrag med KORK og en egen konsert under Festspillene i Bergen. Årets Virtuos blir også Norges kandidat i den internasjonale finalen Eurovision Young Musicians, som går av stabelen i Bodø i august.

De fem finalistene er:

Rebecca Nøstrud Isaksen, fiolin, fra Larvik (20)

Rebecca Nøstrud Isaksen, finalist i Virtuos 2024
Foto: Anders Leines / NRK

Går på Norges musikkhøyskole. Da hun så Alexander Rybak på MGP, fant hun ut av at hun ville bli profesjonell fiolinist. I to år maste hun på foreldrene før hun fikk lov til å begynne å spille fiolin.

Hun begynte å spille på kulturskolen i Larvik.

Sebastian Egebakken Svenøy, piano, fra Oslo (20)

Sebastian Egebakken Svenøy, finalist i Virtuos 2024
Foto: Anders Leines / NRK

Han studerer ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Da Sebastian var ni år, prøvde bestefaren å overtale Sebastians foreldrene til å få et piano i stua. Dette for at bestefaren skulle kunne spille julesanger. Til slutt fikk de et piano. På eget initiativ satte Sebastian seg ved pianoet og begynte å spille med hjelp fra YouTube. Foreldene sendte deretter Sebastian på Majorstuen kulturskole. I femte klasse kom han inn på Barratt Due.

Olga Melby Larsson, fiolin, fra Bergen (20)

Olga Melby Larsson, finalist Virtuos 2024
Foto: Anders Leines / NRK

Olga er oppvokst på Laksevåg og går nå på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Olga begynte å spille fiolin da hun var fem år ved kulturskolen og gikk på Griegakademiets unge talenter. Når hun ikke spiller, vil hun helst dra til Finse for å kite på ski. Hun drømmer om å leve av å spille, få spille kammermusikk sammen med andre og få en variert karriere.

Bjørg Pas, fiolin, fra Elverum (19)

Bjørg Pas
Foto: Anders Leines / NRK

Hun studerer nå på Barrat Due, og til høsten drar hun til London for å studere videre.

Bjørg begynte å spille da hun var fire år gammel og beskriver musikken som noe av det viktigste man kan ha i livet. Hun øver omkring fire til sju timer hver dag, litt avhengig av hvordan dagene ser ut.

Bjørg var med i finalen i Virtuos i 2022. Da var også søsteren Sytske Pas (horn) finalist i konkurransen. Bjørg spiller i kvartett med søsteren Kristin Pas (bratsj).

Magnus von Brandis, saksofon, fra Sandnes (21)

Magnus von Brandis
Foto: Anders Leines / NRK

Han studerer ved Norges musikkhøgskole. Magnus har bakgrunn fra korps. Han liker å eksperimentere med saksofon i klassisk musikk. I fjor ble han kåret til årets musiker i ungdommens musikkmesterskap.

Hans stolteste øyeblikk musikalsk var da han i fjor spilte sammen med KORK. Magnus drømmer om å spille soloverker og har startet en kvartett med medstudenter.

Publikum og jury bestemmer vinneren

Både publikum som ser på tv-sendingen og en jury er med for å stemme fram vinneren av Virtuos.

Juryen består av Arild Erikstad (juryformann), Gunilla Süssmann (programsjef i KORK), Amalie Stalheim (cellist) og Tom Ottar Andreassen (Fløytist i OFO).