Dette er årets Melodi Grand Prix-deltagere

Det er i år 11 bidrag som skal konkurrere i den direktesendte Melodi Grand Prix-finalen fra Oslo Spektrum 14. mars. For første gang siden 2005 sendes MGP-finalen uten innledende delfinaler.

MGP-artistene 2015

Alexandra Joner, Contrazt, Erlend Bratland, Ira Konstantinidis, Jenny Langlo, Karin Park, Marie Klåpbakken, Mørland & Debrah Scarlett, Raylee, Staysman & Lazz og Tor & Bettan.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

I år bidrar også Kringkastingsorkestret igjen for første gang siden 1998. Programlederne som skal guide oss gjennom festkvelden, er Kåre Magnus Bergh og Silya Nymoen.

Dette er finalistene

Artist: Alexandra Joner
Låt: «Cinderella»
Tekst/Melodi: Erik Smaaland, Kristoffer Tømmerbakke (GoToGuy) og Thea Oskarsen.

Artist: Contrazt
Låt: «Heaven»
Tekst/Melodi: Jan Lysdahl, Jacob Collin Launbjerg

Artist: Erlend Bratland
Låt: "Thunderstruck"
Tekst: Erlend Bratland, Linnea Deb
Melodi: Joy Deb, Linnea Deb

Artist: Ira Konstantinidis
Låt: "We Don't Worry"
Tekst: Ali Pirzad, Julie Bergan
Melodi: Øyvind Blikstad, Bjarte Giske

Artist: Jenny Langlo
Låt: "Next to You"
Tekst/melodi: Jenny Langlo, Robin Mortensen Lynch, Niklas Olovson

Artist: Karin Park
Låt: "Human Beings"
Tekst/Melodi: Karin Park, Guy Chambers

Artist: Marie Klåpbakken
Låt: "Ta meg tilbake"
Tekst/Melodi: Marie Klåpbakken, Linn Hege Sagen, Olav Tronsmoen

Artist: Mørland & Debrah Scarlett
Låt: "A Monster Like Me"
Tekst/Melodi: Kjetil Mørland

Artist: Raylee
Låt: "Louder"
Tekst/Melodi: Andreas Stone Johansson & Ricky Hanley

Artist: Staysman & Lazz
Låt: "En godt stekt pizza"
Tekst/Melodi: Stian Thorbjørnsen, Petter Kristiansen, Lars-Erik Blokkhus, Jesper Borgen, Magnus Clausen

Artist: Tor & Bettan
Låt: "All Over the World"
Tekst/Melodi: Are Selheim, Tor Endresen


Årets låter er plukket ut blant mer enn 800 bidrag

- Det er et antall vi ikke har sett siden året etter at Alexander Rybak vant den internasjonale finalen! Det å skulle velge ut låter som går rett til en finale, gjør at vi har vurdert hvert bidrag ekstra nøye, sier Vivi Stenberg, musikkansvarlig i Melodi Grand Prix. - Målet har vært at artistene skal ha alle forutsetninger for å gjøre en fantastisk opptreden, samtidig som utvalget låter skal by på noe for enhver smak slik at hele familien kan finne sin favoritt å heie på under sendingen. Det mener jeg bestemt at vi har klart, hun.

Dette er juryen

I tillegg til Vivi Stenberg har årets jury bestått av Marie Komissar, programleder og musikkprodusent i NRK P3 samt Tarjei Strøm, musiker og programleder i NRK P13
og Kathrine Synnes Finnskog, direktør i Music Norway.

Vinneren av MGP 2015 skal representere Norge i Eurovision Song Contest som i år arrangeres for 60. gang. Det er Wien som er vertsby for ESC 2015 etter at østerrikske Conchita gikk av med seieren i fjor.

Mer om artistene

Alexandra Joner

24 år gamle Alexandra Joner ble først kjent som danser, da hun deltok i Dansefeber på TVNorge i 2007. Hun har danset i musikkvideoer med artister som blant andre Justin Bieber, Drake og Quincy Jones. Siden har hun også gjort karriere som skuespiller og artist.

I mars 2012 singeldebuterte hun med den platinasolgte låten "Sunrise ft. Madcon" og har videre gitt ut tre andre singler. I den senere tid har Alexandra Joner vært i Los Angeles, New York og Oslo for å spille inn ny musikk til en EP som slippes i 2015. Førstesingelen "Tap Dance" ble sluppet i oktober.

Alexandra deltar i MGP med låten "Cinderella". Det er produsent-duoen GoToGuy, nærmere bestemt Kristoffer «Kriss» Tømmerbakke og Erik Smaaland som har skrevet og produsert den.

Contrazt

Dansebandet Contrazt ble startet i 2005, og har siden da rukket å bli et av Norges mest populære danseband. Gruppen vant Gullskoen; prisen for årets danseband, i 2011 og 2012.

Contrazt er et hardtarbeidende band, gruppa har gitt ut nytt album hvert år så lenge de har holdt på. I tillegg er de et av landets mest turnerende danseband med rundt 70 konserter i året. Setlisten på en konsert inneholder ofte opp til 60 låter!

Bandet består av fem rutinerte musikere med lang fartstid; Gro Anita Johansen (vokal), Leif Dybendal (gitar og vokal), Hans Olav Trøen (bass), Roar Sagerud (trommer) og Conny Nordvall (Keyboards).

Til vanlig synger Contrazt på norsk, men i MGP deltar de med en engelsk låt. "Heaven" er en kjærlighetssang skrevet av danskene Jan Lysdahl og Jacob Collin Launbjerg. Førstnevnte har tidligere skrevet to vinnerlåter i dansk MGP, mens Lysdahl for mange kanskje er best kjent som trommeslageren til Kim Larsen.

Erlend Bratland

Erlend Bratland ble kjent for det norske folk da han vant Norske Talenter på TV2 i 2008. I etterkant av deltakelsen ga han ut singelen "Lost" og albumet "True Colors", som han ble nominert til Spellemann for i klassen "Årets hit" og "Årets nykommer".

Etter to år valgte Bratland å trekke seg tilbake fra rampelyset, han utdannet seg til frisør og har arbeidet i Tønsberg de siste årene. Høsten 2014 var han tilbake igjen med singelen "Silent Sister".

Låtskriverduoen Joy & Linnea Deb er godt kjent i Eurovision-kretser. Ekteparet står bak en rekke låter som har deltatt i Melodifestivalen, blant annet Robin Stjernbergs vinnerlåt "You" fra 2013.

Ira Konstantindis

17 år gamle Ira Konstantindis er født i Oslo og har bodd her hele sitt liv. Hun er halvt gresk, og har derfor også tette bånd til Hellas, som hun har besøkt ofte gjennom hele oppveksten. Ira går musikklinja på Foss videregående skole i Oslo.

Helt fra hun var liten har hun vært interessert i musikk og rytmer. Som barn prøvde hun seg både i korps, på fløyte, trommer, jazzballett og hiphop før hun endte opp med sang. Bortsett fra en deltakelse i UKM og på Elvebakkrevyen, har Ira få opptredener å vise til. Overgangen til den store scenen i Oslo Spektrum blir dermed ekstra stor for 17-åringen med den store stemmen. Hun oppgir Etta James og Amy Winehouse som sine to store musikalske idoler og inspirasjoner.

«We Don't Worry» er skrevet av Øyvind Blikstad, Bjarte Giske, Ali Pirzad og Julie Bergan. Bergan var selv med som artist i MGP for to år siden. Ali Pirzad er bedre kjent under artistnavnet A-Lee, og sto blant annet for årets mest spilte norskspråklige låt i 2011.

Jenny Langlo

21 år gamle Jenny Langlo er låtskriver og artist fra Sunnmøre, mest kjent for å ha vunnet Idol i 2011. Jenny skrev sine første låter allerede i syvårsalderen, og begynte tidlig å opptre aktivt med sang og gitar. Etter suksessen i Idol bosatte hun seg i Oslo hvor hun blant annet studerte Populærmusikk ved Nordisk Institutt for Scene og Studio. Hun jobber nå med musikk i sjangeren elektronisk pop og er signert hos Universal Music og daWorks Music Publishing.

Den svenske duoen Machopsycho består av svensken Niklas Olovson og norske Robin Lynch. Duoen har samarbeidet med artister som Justin Timberlake, Pink og Cher, og har også en norsk MGP-vinner på samvittigheten, de lagde nemlig «I Feed You My Love» for Margaret Berger sammen med Karin Park.

Låten «Next to You» ble til på noen få timer, første gang Jenny og Machopsycho møttes. Samarbeidet ble særdeles fruktbart, og flere låtutkast ligger nå på skissebordet.

Karin Park

I 2013 skrev Karin Park MGP-vinnerlåten "I Feed You My Love", fremført av Margaret Berger. Låten endte på en fjerdeplass i den internasjonale finalen i Malmø, og ga samtidig Karin muligheten til selv å fremføre en egen låt i pauseshowet i MGP-finalen året etter. Dette ga mersmak, og nå er hun tilbake som artist for å delta i konkurransen med en egen og meget personlig låt.

Karin er egentlig svensk, men har vært en del av norsk musikkliv i mange år. Hun bodde i Bergen i 16 år, og ga i tiden hun bodde der ut tre album. I 2004 vant hun Alarmprisen for årets nykommer, og hun har også vært nominert til to Spellemannpriser i klassen årets nykommer og årets kvinnelige popsolist.

Låten "Human Beings" skrev Karin da hennes norske musikerkjæreste og samboer ble rammet av et alvorlig krefttilfelle i fjor. Den er skrevet sammen med britiske Guy Chambers, en mann som er best kjent for sitt samarbeid med Robbie Williams. Han har bidratt på til sammen 48 gull- eller platinaselgende album i Storbritannia.

Karin slipper sitt femte album ”Apocalypse Pop” den 2. mars.

Marie Klåpbakken

29 år gamle Marie Klåpbakken fra Vinstra er vokalist og fiolinist. Hun ga i 2012 ut det kritikerroste albumet "Framtida", der to av låtene ble A-listet på NRK P1.

Best kjent er hun kanskje likevel for sitt arbeid med andre artister. Marie er fast inventar i bandet til TV2-programmet "Hver gang vi møtes". Hun har spilt og turnert med en rekke norske artister, blant andre Marion Ravn og Helene Bøksle.

Marie har bachelor og master i utøvende folkemusikk fra Musikkhøgskolen i Oslo. Låten "Ta meg tilbake" har hun skrevet sammen med Linn Hege Sagen og Olav Tronsmoen.

Mørland & Debrah Scarlett

Kjetil Mørland kommer fra Grimstad, men har bodd i England mesteparten av sitt voksne liv. Dette har hatt stor innflytelse på ham som artist og låtskriver. Med sitt britiske band Absent Elk ga Kjetil ut albumet «Caught In the Headlights» der Toby Smith (Jamiroquai) stod for produksjonen.

I fjor høst flyttet Kjetil til Oslo for å etablere seg som soloartist under navnet Mørland. Han jobber i disse dager med sitt første soloalbum, som kommer i løpet av 2015.

«A Monster Like Me» er en mørk kjærlighetsballade skrevet av Kjetil. Den handler om å konfrontere noe uoppgjort fra fortiden og å måtte gi slipp på den man elsker.

Med seg på låten har han Debrah Scarlett. Den norsk-sveitsiske jenta bodde i Nittedal til hun var fem, men har tilbragt mesteparten av ungdomstiden sin i Sveits. Høsten 2013 gjorde hun inntrykk på mange nordmenn med sin særegne stemme gjennom deltagelsen i "The Voice" på TV2. Siden da har hun spilt en rekke konserter i sine to hjemland. I august i fjor flyttet hun tilbake til Norge, og håper nå for alvor på å kunne starte en musikkarriere her.

Raylee

Arendalsjenta Raylee var kun åtte år da hun først kom inn i musikkbransjen, da under artistnavnet Lotta. Hun ga ut to album og fikk med låten «Hvem eier» sin største hit med over to millioner visninger på Youtube.

I fjor vinter var Raylee med på P4s Vinterlyd-turné, hvor hun sammen med Madcon og Isac Elliott besøkte rundt ti norske byer i regi av Kreftforeningen.

Det var likevel høsten 2014 at karrieren til Raylee for alvor skjøt i været da hun kom helt til finalerundene i NRKs lørdagssatsning «Stjernekamp». Raylee rakk også å slippe to singler i løpet av høsten; «Back to now» og «Wish for You».

Låten «Louder» er skrevet av Andreas Stone Johansson & Ricky Hanley. Svensken Johansson har skrevet flere store hits i Asia, og har blant annet ti nummer én-singler i Japan på samvittigheten.

Staysman & Lazz

Stian Thorbjørnsen og Lasse Jensen startet duoen Staysman & Lazz i 2009. De ble raskt kjent som et partyband som opptrådte på eventer og fester, og holdt 90 konserter allerede første året. Våren 2012 vant Staysman TV3s Paradise Hotel, noe som førte til mer oppmerksomhet rundt bandet.

Duoen fra Fredrikstad slapp sitt første album våren 2014, «Helt sykt store hits», og ble med dette albumet den mest spilte norskspråklige artisten i 2014.

Staysmann & Lazz var også blant fjorårets aller mest streamede artister – sammen med store navn som DJ Broiler, Nico & Vinz og Adelén. Singlene «Kaptein Morgan», «Frk Moet», «Brun og Blid» og «Se så glad nissen er», har alle flere millioner streams. Sistnevnte ble streamet over 3 millioner ganger bare i desember og oppnådde en 6. plass på VG-lista.

Låten de deltar med i MGP heter «En godt stekt pizza» og er en real festlåt. Med seg på låtskriverlaget har de Petter «Katastrofe» Kristiansen, Magnus Clausen, Jesper Borgen og Lars-Erik Blokkhus. Sistnevnte er vokalist i Plumbo og deltok selv i MGP i 2012. Også Jesper Borgen er et kjent MGP-navn, han har tidligere bidratt som låtskriver for Gaute Ormåsen i 2013 og Haji i 2012.

Tor & Bettan

Tor Endresen og Elisabeth "Bettan" Andreassen kan med rette kalle seg veteraner i MGP-sammenheng. Til sammen kan de skilte med hele 22 deltakelser i sangkonkurransen (hvis vi regner med Bettans deltakelser i svenske Melodifestivalen).

Begge har vunnet MGP i Norge, Tor med låten «San Francisco» i 1997, som endte på 24. plass i den internasjonale finalen. Bettan har i tillegg til "La det swinge" også vunnet for Sverige med "Dag efter dag" i 1982, og for Norge med "Duett" (med Jan Werner Danielsen) i 1994 og med "I evighet" i 1996. Sistnevnte endte på andreplass internasjonalt. Om duetten skulle vinne årets MGP, blir Bettan den artisten med flest deltakelser i den internasjonale finalen noensinne.

I tillegg til MGP-deltakelsene kan både Tor og Bettan se tilbake på lange musikkarrierer. De har begge gitt ut en rekke album, deltatt i musikaler, turneer og både gjestet og ledet diverse TV- show.

Låten "All Over the World" er skrevet spesielt til MGP av Are Selheim og Tor Endresen. Tor og Bettan hadde i fjor stor suksess med showet "Tor og Bettan for swingende", og nå fortsetter de samarbeidet i MGP.