Hans Christian Dahl

24 år gamle Hans Christian Dahl kan takke pappa, snarrådige og godt skolerte cart-kamerater, og en hjertestarter, for at han lever i dag.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Døde på banen - reddet av hjertestarter

I 2013 vant Norsk Motorklubb Aremark en hjertestarter med tilhørende kurs. To år senere skulle de få sin største seier noensinne.

Det skulle være en rolig siste treningsøkt før neste NM-runde i Cross-cart. 24 år gamle Hans Christian Dahl sitter fastspent i carten. Ved siden av står pappa, og servicemann, Idar.

Han har kjørt tre runder rundt banen, og det er pause i depoet. Hans Christian ber faren om å få noe å drikke. Når pappa snur seg tilbake til sønnen med drikkeflaska, har sønnen sunket sammen i setet.

Klinisk død

Hans Christian Dahl

Hans Christian i kjøretøyet han konkurrerer i . Da hjertet stoppa måtte bilen demonteres for å få han ut.

Foto: Privat

– Han satt med hodet på skulderen. Jeg ropte til han; «Kødder du med meg?!». Men han var helt blå i ansiktet, øya hadde vrengt seg, og jeg åpnet munnen hans. Han var blå i munnen.

Idar Dahl roper på hjelp. Han prøver å få sønnen ut av carten, men kjøretøyet han sitter i er trangt, og de må fjerne karosseriet, rattet og selene før de får han ut. Sønnen er livløs, uten pust og puls. 24 år gamle Hans Christian Dahl er klinisk død.

– Jeg prøvde alt for å få liv i han, jeg fiker til han og slår han i brystet et par ganger. Da gikk restene av lufta han hadde i lungene ut av han, forteller pappa Idar.

Skjønte det var mer enn en besvimelse

Hvert år får 6000 nordmenn hjertestans utenfor sykehus. Under ti prosent av dem overlever.

På banen denne dagen er også brannmann Espen Waters. Han var i ferd med å starte starte sin egen trening da han hørte at det var noen som hadde fått et illebefinnende. Som brannmann er han kurset i grunnleggende førstehjelp og hjerte- og lungeredning. Da han kom bort, skjønte han at dette var mer enn en besvimelse.

– Jeg startet hjertekompresjoner, men det holdt ikke, forteller Waters.

En av banemannskapene kommer til med en hjertestarter som motorklubben har vunnet til Brekka Motorbane et par år tidligere. Med gevinsten fulgte det med et kurs i å bruke den. Ti av klubbens medlemmer hadde tatt kurset. Denne dagen var tre av dem tilstede, i tillegg til brannmannen.

Hvert minutt teller

Espen Waters og Hans Christian Dahl

Espen Waters besøkte Hans Christian Dahl på sykehuset. Espen var en av fire på banen denne dagen som visste hvordan man bruker en hjertestarter.

Foto: Privat

Ifølge Det Europeiske Gjenopplivningsrådet så er sjansen for å overleve en hjertestans 50-70 prosent, hvis en hjertestarter kobles på innen 3-5 minutter.

For hvert minutt som går uten at hjelpen påbegynnes så minker sjansen for overlevelse. Allerede etter fem minutter begynner kroppen å få varige skader av oksygenmangelen som følge av hjertestansen, ifølge 1Aid Norge.

Det var Østfold Veiservice og Fredrikstad-firmaet Trygg Arena som for to år siden lyste ut konkurransen. Da kunne folk nominere hvem som burde få en starter, med tilhørende kurs. Antall stemmer avgjorde at hjertestarteren ble gitt til Brekka Motorbane og NMK Aremark.

Det tok bare noen minutter fra Hans Christian Dahl er løs fra bilen, til hjertestarteren er kobla på.

– Det gikk med noen ribbein

Hans Christian får to støt. Den første har ingen effekt, men etter støt nummer to får han en svak, ujevn hjertefrekvens. Det var nok til at man kunne holde kompresjonene igang.

Det tar 37 minutter før brannvesenet er på plass med surstoff. Tre kvarter før ambulansen kommer. Hele tiden bytter de på å gi hjertkompresjoner. Det reddet livet til Hans Christian.

– Jeg brista noen ribbein på Hans Christain. Det heter seg vel at hvis det knaser, så trykker du for hardt, så det bør helst ikke knase hver gang man trykker, sier redningsmann Espen Waters.

Brannmannen får ros får jobben han gjorde, og familien er svært takknemlige for at han tok ledelsen under redningsaksjonen.

– Hvem tenker på om det er en hjertestarter der man er?

Hans Christian selv husker ingenting fra den dramatiske treningen på Brekka Motorbane i Aremark 26. august i år. De andre som var til stede husker vært eneste lange sekund.

Idar og Hans Christian Dahl

Idar og sønnen Hans Christian Dahl har snakket mye om det som skjedde.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg/NRK

Pappa Idar bruker nå alle krefter han har for å fortelle historien på nytt. Tanken på at sønnen døde den dagen, gjør det vanskelig å kontrollere følelsene.

– Jeg har venta på en sånn reaksjon, og det er bra den kommer nå, gråter Idar Dahl.

Sønnen er raskt på plass med en arm rundt skuldrene til faren.

– Men jeg er jo her nå, pappa. Det gikk bra, trøster Hans Christian.

De har snakka mye om det som skjedde. Faren forteller at det føltes som om de var i en boble, hvor det eneste som klikka inn i hodet, var kunnskapen han hadde fått på hjertestarter-kurset, og førstehjelpskursene han har tatt.

– Vi jobba og jobba, og det så så stygt ut, men det har jo gått så bra! Men den halvannen timen fra jeg tok han ut av carten til helikopteret letta...

Det er så mye faren klarer å si før han igjen overmannes av gråten. Det er første gang de er tilbake på Brekka, og reaksjonene er sterke.

– Det at klubben har en hjertestarter... Hvem er det som har tenkt over det? Nå ser jeg annerledes på det, sier faren, og får bifall fra sønnen.

Hans Christian Dahl

Fra venstre: Brannmann og cartkjører Espen Waters, Hans Christian Dahl med den livreddende hjertestarteren, mamma Tina Jeanette Torp og bror Bjørn Vegard Dah. Til høyre, pappa Idar Dahl.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Slipper å dø en gang til

Hans Christian ble holdt i kunstig koma. Men nær døden-opplevelsen har hatt en positiv bieffekt. Det ble oppdaga at han har det sjeldne syndromet Brugada - en ledningsforstyrrelse i hjertet som ifølge Norsk Helseinformatikk gir økt risiko for rytmeforstyrrelse, besvimelser - og plutselig død.

– Nå har jeg fått operert inn en egen liten hjertestarter i brystet. Den overvåker rytmen og gir støt hvis jeg trenger det. Så hvis det skjer igjen så skal jeg slippe å dø en gang til, forteller Hans Christian.

Fordi det er en arvelig sykdom, så skal hele familien utredes. Det mistenkes nå at at både moren til Hans Christian og flere andre slektninger har den sammen gen-feilen. Og dermed kan flere liv være redda.

Nå er de mer forberedt hvis noe slikt skulle skje igjen med dem eller noen andre. Og verdien av hjertestarteren er for dem ubetalelig. Og det blir mer cart-kjøring.

– Jeg har ikke kjørt på de to og en halv månedene siden det skjedde, men jeg har plukka fra hverandre carten for å gjøre den klar til neste sesong, sier 24-åringen, som allerede er i full jobb igjen og ikke har noen varige mén.

Han vil fortsette i norgestoppen i cross-cart-kjøring. Men den den største seieren har både han, pappaen, NMK Aremark og Brekka Motorbane allerede innkassert.