Ny Borg-biskop: – Jeg vil snakke de utstøttes sak

Atle Sommerfeldt vil ha en kirke som skal være et talerør for de utstøtte, vanskeligstilte og for kristne med en annen kulturell bakgrunn.

Atle Sommerfeldt

Atle Sommerfeldt vigsles til biskop i Borg bispedømme søndag formiddag. Her på vei ut av Fredrikstad Domkirke sammen med Kong Harald.

Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix

Søndag formiddag ble han innsatt som biskop i Borg under en seremoni i Fredrikstad domkirke med kong Harald og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) til stede.

Lokale kirkegjengere var møtt opp i stort antall for å hilse biskopen velkommen.

LES OGSÅ:

Sommerfeldt tok imot menigheten med en stemningsfull og engasjert preken, der han lot det skinne igjennom at det var en samlet menighet og et stort mangfold som først og fremst var hans kampsaker.

– Vi vil at alle skal føle at de har et menneskeverd, helt uavhengig av bakgrunn eller religion, sa han blant annet i sin preken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Atle Sommerfeldt vigsles som ny biskop i Borg

Atle Sommerfeldt vigsles til biskop i Borg bispedømme av biskop Helga Haugland Byfuglien.

Foto: Linn Cathrin olsen / Scanpix

– En mann fra grasrota

Den nye biskopen hadde valgt den lokale rockeren og gospelsangeren Jan Groth, kjent fra blant annet Aunt Mary, til å underholde med musikk og sang under nattverdsmåltidet.

I den lokale menigheten er det stor begeistring for at Sommerfeldt, som er den sjuende biskopen i rekken.

– Vi vet at den nye biskopen er en mann fra grasrota og at han kommer til å gjøre en veldig god jobb i sitt nye virke. Han kommer til å ivareta det lokale engasjementet og sørge for at mangfold og inkludering, sa en av de faste kirkegjengerne i
menigheten.

LES OGSÅ:

Sendte støttebrev

Sommerfeldt har nesten 18 år bak seg som generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Han har allerede rukket å gjøre seg bemerket som Borg-biskop.

Tidligere denne uka sendte Sommerfeldt et støttebrev til Østfold Arbeiderparti og AUF der han beklager uttalelsene til forfatter Per Haakonsen.

Det var på et KrF-møte i Sarpsborg at forfatteren Per Haakonsen blant annet uttalte at Utøya-tragedien skulle være uttrykk for Guds straff.

– Utsagnene er slik at noen forsøker å antyde at massakren på Utøya skulle være uttrykk for Guds straff for noe norsk politikk har gjort. Det er ikke en kristen bibelsk tanke at Gud gjengjelder, og straffer på denne måten, sa Sommerfeld sist tirsdag.