Hopp til innhold

Slik beskjærer du epletreet og hekken

Sommeren nærmer seg og nå er det på tide å beskjære både hekk, busk og tre.

Tore Seim

Tore Seim deler sine råd for å klippe hekk, busk og trær.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

På Slitu i Eidsberg møter vi gartner Tore Seim i en hage. Han skal komme med tips og råd om beskjæring og busker.

For det første er det viktig å ha riktig type utstyr på plass før man starter.

– Jeg har en Felco hagesaks. Det er en spesiell beskjæringssaks som profesjonelle gartnere bruker. Også har jeg en sag som er spesiell for beskjæring. Det er ikke noe problem for hobbygartnere å få tak i dette, sier Seim.

Hva er den største feilen blant hobbygartnere?

– Dersom man har et allétre, så er den største feilen å ta toppen på det. Også er det å sette igjen små tupper på trærne, men man må heller ikke skjære for langt inn mot stammen.

Horisontale greiner på frukttrær

Nye teorier viser at det kan være lurt å vente med beskjæringen til sommeren, når trærne og buskene vokser best. Men den teorien skal man ikke nødvendigvis følge slavisk.

– Da kan man styre veksten mye bedre, også gror sårene mye fortere når trærne eller buskene er i vekst. Men disse teoriene skal man ikke følge fullt og helt. En grunnbeskjæring kan man fint gjøre på våren, sier Seim.

– Det er veldig fint å beskjære nå før veksten kommer i gang. Det har vært så kaldt at planten har fått hvile helt til nå. De har ikke fått kommet ut med noen knopper eller blader. Så lenge plantene hviler kan man beskjære.

Når man først er i gang med beskjæringen er det også noen ting man må huske på. Man bør ikke skjære for nærme stammen, men heller ikke for langt ut.

– Hvis man skjærer veldig hardt, så kommer det mange nye skudd som må følges opp veldig godt i årene som kommer. Men hvis man ikke tar det bort, så får man en skog av skudd som går rett til værs, og det er veldig uheldig.

– Alt som har en litt rar vinkel, og som peker i gale retninger, skal bort. På frukttrær vil vi gjerne ha horisontale greiner, sier Seim.

– Foryng hekken innenfra

Tore Seim

Tore Seim viser frem utstyret han bruker. Bak ser man en Malus sargentii som eieren gjerne vil ha høyere for å skjerme mot trafikkert vei.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Når det gjelder bærbusker så er det først og fremst solbærbusken som bør beskjæres for sesongen.

– Den gir ikke noe særlig med bær etter fire år, så da bør man ha en foryngelsesskjæring. Rips vokser seg bare større og større og gir masse bær, så den trenger ikke en foryngelsesskjæring.

Hekken bør også få seg en overhaling med hagesaksen. I Eidsberg tar Tore Seim oss med til en Malus sargentii, en nord-japansk sort som kom til Norge for lenge siden.

– Denne hekken har blitt litt gammel, så her trenger vi å gjøre noe foryngelsesskjæring. På det gamle stedet hvor man har tatt hekken, går man 10-15 centimeter under det og fjerner den. Det blir veldig knudrete og tett akkurat der man har klippet i ytterkanten.

– På sidene går man inn og skjærer greinene helt inn til der de begynner. På den måten får man nye skudd, og man forynger hekken innenfra. Akkurat nå ser den litt gammel og mosegrodd ut, sier Seim.