Redningsaksjon for Akerøy fort

Ildsjel starter pengeinnsamling for å redde det snart 350 år gamle fortet fra forfall.

 

 Akerøya fort må rustes opp. Det mener Hvaler-ildsjelen, Johnny Arntzen, som starter en pengeinnsamling for å restaurere fortet fra 1600-tallet.

Fortet på Festningsholmen er et av de viktigste kulturminnene på Hvaler, men de siste årene har fortet forfalt på grunn av manglende vedlikehold.

Samler inn penger

Nå gir Johnny Arntzen 5000 kroner til restaureringsarbeidet og håper initiativet vil få pengene til strømme inn fra østfoldingene.

- Det håper jeg absolutt. Jeg vet at det er veldig mye giverglede blant folk. Hvis vi kan få inn et par hundre tusen nå, så kan komiteen starte med restaureringen umiddelbart, sier Johnny Arntzen.

Restaureringen av det gamle fortet stoppet opp i 1999, og siden den gang har restaureringskomiteen bare hatt økonomiske midler til å gjøre noe vedlikeholdsarbeid.

- Viktig kulturminne

Akerøy Fort sto ferdig siste halvdel av 1600-tallet, og hovedoppgavene var å kontrollere farvannet ytterst i Hvalerskjærgården, og å beskytte Akerøy havn mot svenskene.

Johnny Arntzen mener fortet på Festningsholmen er et av Hvalers viktigste kulturminner, og tror at folk flest vil engasjere seg for å redde fortet.

- Akerøy fort er en perle. Jeg tror at folk er veldig opptatt av kultur og kulturminnevern, så vi får håpe at vi får fart i restaureringsarbeidet nå, sier Arntzen.