Om et år kommer de første pasientene

Nytt sykehus byr på enerom til alle pasienter - med flatskjerm og trådløst nettverk.

Bussholdeplass Sykehsuet Østfold Kalnes
Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Mai 2015 kommer de første pasientene til det nye sykehuset på Kalnes. Først flytter psykiatrien inn, så et halvt år senere kommer somatikken. Som eneste sykehus i landet vil sykehuset på Kalnes behandle både psykisk helse og psykisk helse. Det er pasientene tjent med, forteller Viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Irene Dahl Andersen;

Sykehuset Østfold Kalnes

Trond Birkestrand og Irene Dahl Andersen

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

- Dette vil være et eksempel på at vi får psykisk helsevern ut av skyggenes dal - og jeg tror at tiden er mer enn moden for det.

Det at vi får spesialiteter som forholder seg til tankene, sjela og kroppen under samme tak, gir mulighet for tverrfaglighet i utredning og diagnostikk som alle pasienter vil tjene på.

Enerom til alle

Legges man inn på sykehuset vil man få enerom. Det nye sykehuset har lyse rom med egne bad. Det blir trådløst nettverk til pasientene og det blir flatskjerm på alle rom. Dessuten vil man som pasient kunne oppbevare verdisaker sikkert. Alle rom har egen safe.

- Her har vi et helt ordinært enerom. Her er det god plass til både pasienten selv, til besøkende og til behandlere, forteller Andersen.

I forhold til det vi har i Fredrikstad så er dette en helt annen verden.

Irene Dahl Andersen, Viseadministrerende direktør, Sykehuset Østfold
Irene Dahl Andsersen

Irene Dahl Andersen

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

- Det jeg synes er kjempefint er at rommene har store gode vindusflater som gjør at når pasientene ligger i sengen kan de klare å se ut og få impulser fra noe annet enn en hvit vegg.

Nytt sykehus Kalnes

Store enerom på det nye sykehuset på Kalnes.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Pasienter kan selv sjekke inn

Selvinnsjekkautomat
Foto: Sykehuset Østfold

Vandrer man inn i vestibylen på det nye sykehuset får man skranken til høyre. Men man kan også sjekke inn selv på selvinnsjekkautomater, det forteller leder for brukerutvalget ved Sykehuset Østfold, Mona Larsen;

- Det er en skranke hvor man kan melde sin ankomst. Ellers blir det selvinnsjekkautomater på lik linje med en flyplass. Så da kan du sjekke deg inn til den poliklinikken du skal til, og så blir det registrert i systemet og du får anvisning om hvor du skal gå hen.

Ikke lenger visittider som i dag

Når alle får enerom, blir det heller ikke nødvendig å beholde visittider. Mona Larsen leder bruker brukerutvalget ved sykehuset. Hun er overbevist om at visittidene som vi kjenner i dag blir historie;

- Jeg tror det vil være veldig fleksibelt. For med enerom vil man ikke forstyrre noen. Jeg tror det eneste som vil legge begrensinger da, er hvis man er veldig syk og trenger mye ro. Da vil jo personalet prøve å skjerme folk. Det vil overraske meg veldig hvis det ikke blir stor fleksibilitet, forteller Mona Larsen.

Buffetkjøkken på avdelingsområdene

- Her inne finner vi buffetkjøkkenet. Her blir det fersk og god mat. Forteller Trond Birkestrand som er prosjektleder ved Sykehuset. Han får medhold hos lederen i brukerutvalget;

Mona Larsen

Mona Larsen

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

- Det blir god mat. Og det jeg synes er viktig er at pasientene vil kunne gå i disken å hente seg litt å spise hvis de er sultne, uansett hvilken tid på døgnet det er . Og det er viktig, for det er ikke alle som er sultne når sykehuset har bestemt.

Kostnadsramme 5,4 milliarder kroner

Å bygge nytt sykehus er kostbart. Sykehuset på Kalnes har en kostnadsramme på 5,4 milliarder. Nytt og moderne utsyr koster. Det samme gjør bygningsmassen. Irene Dahl Andersen ser frem til å ta i bruk sykehuset på Kalnes;

- Det er veldig hyggelig å kunne tilby pasientene moderne flotte lokaler med enerom. Samtidig tenker jeg at det aller viktigste er at gjennom hvordan dette er utviklet på, så kan vi gi pasientene bedre diagnostikk utredning og behandling.

Bedre behandlingsforløp

Tanken bak det nye sykehuset er at pasientene ikke skal sendes fra ekspert til ekspert for utredning. Derimot skal ekspertene komme til pasienten, forteller Irene Dahl Andersen;

- Flere eksperter vil se på pasienten samtidig og kunne gå i dialog med en gang.

- Modellene er basert på at vi skal samle oss rundt pasienten i tverrfaglige team.

- Det vi har som ambisjon er at det er personalet som skal flytte seg mot pasienten. Og at pasienten skal være den som beveger seg minst i dette systemet.

Hvordan blir fordelingen mellom Sykehuset i Moss og sykehuset på Kalnes?

Vi har laget funksjonsfordelinger i forhold til de forskjellige spesialitetene. Kalnes har akuttseksjonene som har de store enhetene i forhold til røntgenlaboratoriet , intensivfunksjoner osv. Mens Moss har mer elektiv virksomhet og har også da rusbehandling osv.

Risikerer da pasienten å bli flyttet mellom Moss og Kalnes i et behandlingsløp?

Nei, ambisjonen vår er at de ikke skal bli det. Moss og Kalnes har forskjellige funskjoner sånn at man skal få hele sitt behandlingstilbud på ett sted.

Sykehuset Østfold Kalnes

Vestibylen på det nye sykehuset

Foto: Heidi Gomnæs / NRK