Hopp til innhold

Neste uke kan du ikke lenger bruke disse

Fra 31. mai er ikke de gamle 100- og 200-lappene lenger gyldige. Nesten 18 millioner av disse sedlene er fortsatt i omløp.

BARN OG PENGER

Innen 30. mai bør du ha byttet ut de gamle 100- og 200-sedlene med de nye.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

De gamle sedlene, med motiver av Kristian Birkeland og Kirsten Flagstad, går ut av sirkulasjon, nøyaktig ett år etter at de nye sedlene kom ut.

22. mai, en drøy uke for de ikke lenger er gyldige, var det fortsatt 9,8 millioner 100-lapper og 8 millioner 200-lapper i omløp.

Profilbilde av Leif Veggum.

Leif Veggum i Norges Bank tror mange av de gamle sedlene vil være byttet inn innen 30. mai.

Foto: Norges Bank

– For øyeblikket er nærmere 72 prosent av de gamle 200-kronesedlene byttet ut, mens tilsvarende tall for 100-kronesedlene er i 53 prosent. Vi regner med at disse prosentene vil stige i tiden fram mot 31. mai., sier Leif Veggum, som er direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.

Kan leveres inn i ti år fremover

Regner man sammen alle de gamle sedlene så er det 2,58 milliarder kroner som ikke vil være gyldige fra 31. mai.

Gamle hundrelapper

Sitter du med en bunke gamle hundrelapper, så bør disse byttes eller leveres inn innen 30. mai.

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK

Men selv om pengene ikke er levert inn innen fristen, er det mulig å få de vekslet inn i nye sedler. Norges Bank er pliktige til å ta imot de gamle sedlene i ti år fremover.

– Enkelte banker og butikker vil nok fortsatt akseptere de gamle sedlene i noe tid etter fristen, men det er bare Norges Bank som er pliktig til å ta imot dem, Veggum.

Rema 1000 er blant dem som vil ta imot de gamle sedlene etter 30.mai, kommunikasjonssjef Ann-Kristin Pettersen.

– De aller fleste av våre butikker, med unntak av de som har automatisk seddelhåndtering, vil kunne ta imot de gamle sedlene. Sedlene videreformidles til Norges Bank, forteller hun.

NRK har spurt de største matvarebutikkene og bankene i landet om hvor lenge de vil ta imot de gamle sedlene:

Sparebanken 1 i Østfold og Akershus har fått mange spørsmål knyttet til utskiftingen av sedler.

– Vår klare oppfordring er å sette inn pengene i banken eller bruke dem som betaling i butikker før 31. mai. Stort sett er kundene flinke til å bytte inn sedler før fristen, men vi planlegger i tiden fremover å «bidra» til å få inn flest mulig sedler, gjennom å ha ekstra kommunikasjonsfokus rundt fristen, sier kommunikasjonssjef Heidi Hansen.

Nye sedler sikrere

De gamle sedlene byttes ut fordi de nye sedlene er sikrere, forteller Veggum. Hovedsakelig er formålet å unngå at sedler blir forfalsket.

– Mange av landene rundt oss har de siste årene gitt ut nye og sikrere pengesedler. Seddelforfalskning er heldigvis lite utbredt i Norge. Men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at kriminelle vil satse mer på forfalskning av norske sedler, sier han.

Nye 200-sedler

De nye 200 kroners sedlene kom ut 30. mai 2017. Disse skal være sikrere med tanke på forfalskning.

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK

Mot slutten av året skal de nye 50- og 500-lappene være på plass, mens den nye 1000-lappen er på plass fra 2019. De gamle sedlene vil bli ugyldige ett år etter at de nye sedlene er innført.