Hopp til innhold

Kjendiselgen Albin skutt og drept

Den hvite elgen i Østfold, Albin, overlevde ikke årets elgjakt. En danske, som ikke var klar over jaktlagenes avtale om å spare elgen, felte dyret.

Den hvite elgen ble kjent over natten da den dukket opp i Østfold i 2006. Den vekket oppsikt over hele landet og fikk raskt kallenavnet Albin.

Elgens liv har også vært heftig diskutert siden den ble oppdaget for første gang. Flere jegere har ytret ett ønske om å skyte Albin. Andre har krevd at elgen må få leve.

LES: Vil søke om å få Albin fredet

I dag startet årets elgjakt og alt tyder på at Albin er en av de første ofrene.

Sigmund Lereim, som leder et jaktlag i Spydeberg, sier at de regner med at de har skutt kjendiselgen.

– Ja, alt tyder på at det er Albin, sier Lereim til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Albin død

SE TV-REPORTASJE: Kjendiselgen Albin skutt og drept

LES OGSÅ:

Visste ikke om fredningen

Den hvite elgen har vært «fredet» hvert år siden 2006. Den har ikke vært administrativt fredet, men jaktlagene har foran hver sesong blitt enige om at Albin skulle spares.

Lederen for jaktlaget var klar over avtalen men det var ikke en dansk gjestejeger som var med under årets jakt.

– Dansken hadde ikke fått med seg at den fortsatt var fredet. Og når en stor elgokse kommer på posten din, så er det mulig å gjøre feilvurderinger. Men vi er selvsagt ikke happy over at Albin ble skutt. Det er leit, sier Lereim.

Han sier at de i etterklokskapens ånd sikkert kunne informert gjestejegeren bedre om fredningen.

– Vi kunne kanskje vært tydeligere. Men det skal også sies at elgen har rullet seg, slik at den er grå på sidene. Den er med andre ord ikke fullstendig hvit, forteller Lereim til NRK.

Albins død har følt til et voldsomt engasjement på nettet og blant folk på sosiale medier. Lereim forteller at jaktlaget allerede har fått merke folks vrede etter at nyheten ble kjent i media.

– Det kan sikkert komme noen ubehagelige telefoner, men jeg håper at folk har respekt for at slike ting kan skje. Dette var ingen planlagt felling og vi beklager at Albin ble skutt, sier Lereim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leder av jaktlaget, Sigmund Lereim

Leder av jaktlaget, Sigmund Lereim, viser frem Albin.

Foto: Ragnhild Helle / NRK

Sist filmet i september

Albin var lenge kjent som en albinoelg, men i 2010 hevdet veterinær og professor i biomedisin ved Høyskolen i Hedmark, Jon Arnemo, at Albin bare var en sjelden hvit elg – ikke albino.

Albin ble sist sett og filmet i september i år. Da viste det seg at elgen har blitt større i både kroppen og hodepryden i løpet av de siste årene.

– Den har endret seg på den måten at den har blitt mye større, også har den fått en stor og fin hornkrone, den har nå en ti-tagger. Etter målestokken her nede, så er en ti-tagger sjeldent, sa Oddbjørn Onsaker til NRK.no da.

Slaktet og stoppet ut

På bildene av den drepte hvite elgen ser man tydelig at hornkrona er stor og velutviklet.

Til tross for at Albin i lang tid kunne spasere fritt rundt på grunn av kjendistilværelsen, får han ingen ekstra behandling nå som han er død.

– Det blir nok en ordinær slaktebehandling. Det kan kanskje bli aktuelt å stoppe ut hodet, siden det er sjeldent med så stor hornkrone og hvitfarge, sier Sigmund Lereim.

SE DEN SISTE FILMEN AV ALBIN FRA SEPTEMBER HER:

Video Oddbjørn møtte «Albin» på nært hold

Oddbjørn møtte «Albin» på nært hold.