NRK Meny
Normal

Hevder bøndene vil drepe all ulv

Det langsiktige målet til bøndene er å bli kvitt alle rovdyr. Det hevder naturvernleder. Bare tull, sier bøndene.

Rovdyrdemonstrasjon

Demonstrantene har gått fra Stortinget for å demionstrere utenfor slottet når regjeringsmedlemmene går i statsråd.

Foto: Håvard Wien / NRK

Minst 150 østfoldinger er på plass utenfor Stortinget for å demonstrere mot dagens rovdyrpolitikk. Kravet er at rovdyrpolitikken endres slik at den tar mer hensyn til de som bor i bygdene.

Hovedbudskapet til Østfold Bondelag er at de svenske grenseulvene må telles med når Stortinget nå skal revidere rovdyrforliket.

Les også:

– Vil bli kvitt alt

Pål Bugge

Pål Bugge mener at bøndenes egentlige mål er å utrydde all ulv.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Pål Bugge, som leder Naturvernforbundet i Østfold, hevder at demonstrantene ikke ønsker noen egentlig forvaltning.

– Det de egentlig vil er jo å bli kvitt alt som heter rovdyr. De har ikke tenkt å gi seg før det er oppnådd. Da bryter vi de internasjonale lovene og avtalene som vi er en del av. Og da oppfører vi oss som vi ligger som en bakstrever i miljøsammenheng, sier han.

Les også: Svenskene skal skyte fem grenseulver

– Det stemmer ikke

Bjørn Gimming

Bjørn Gimming i Østfold Bobndelag ønsker en mer fornuftig rovdyrpolitikk.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Ifølge lederen i Østfold Bondelag, Bjørn Gimming, kommer demonstrantene fra både bonde- og jaktmiljøet. Han avviser Bugges utspill.

– Det stemmer ikke. Vi ønsker en mer fornuftig balansegang mellom rovvilt og de andre interessene i forhold til å bruke utmarka. Vi ønsker på ingen måte å utrydde noe som helst. Men sånn som det er nå, påfører det bygdene og landbruket altfor store negative konsekvenser som vi på ingen måte kan godta.

Vi krever at regjeringen nå endrer politikken til at den mer tar hensyn til de som bor på bygdene. Vi vil ikke at de skal ha relativt uforståelige mål i forhold til å ha store rovdyrbestander å ta høyde for konsekvensene det medfører.

Les også: Krever skoleskyss på grunn av ulv

Drept av ulv

Sist helg måtte en jakthund bøte med livet i Halden, da den ble angrepet av ulv. Det skal tidligere ha blitt drept hunder i det samme området. Gimming mener at dette er konsekvensen av den ulve- og rovdyrpolitikken som vi har her i Norge.

– Vi håper å få en oppmerksomhet rundt de problemene som dagens rovdyrpolitikk har påført lokalsamfunn i Østfold og ellers i landet, sier Gimming.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 22:55.
  • 60 klager på Sykehuset Østfold

    I løpet av fire måneder har Sykehuset Østfold fått 60 klager på behandling, skriver VG. Dårlig behandling, korridorpasienter og neglisjering er innholdet i noen av klagene. Pasientombudet er bekymret over tilstanden.