Hopp til innhold

Gjenoppliver julebukken

Julebukk er en utdøende juletradisjon, men ikke alle i Østfold finner seg i dette. Derfor jobbes det med å vekke den til live igjen.

Julebukktog

Med egne julebukkmasker gikk elever fra Manstad skole i julebukktog på søndag.

Foto: Katrhine Brønn / NRK

Østfoldmuseene samarbeider med syvende klasse på Manstad skole for å vekke oppmerksomhet rundt julebukk-tradisjonen. Søndag gikk elevene i julebukktog på Elingaard herregård med selvlagde masker. Mange syntes det var stor stas, og flere kommer til å fortsette å gå julebukk i romjulen.

– Jeg kommer til å gå julebukk i år fordi det er morsomt, og jeg syns det er fint å synge for andre, sier elev Tora Iversen.

Det er en gammel tradisjon å gå julebukk, en tradisjon som var utbredt over hele landet tidligere. I dag har den omtrent gått i glemmeboka.

Mystisk og skummel

Tove Thøgersen

Seniorrådgiver Tove Thøgersen slår et slag for julebukk-tradisjonen og arrangerer julebukktog.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

På skolen har elevene lært om julebukk-tradisjonen. Med en halmbukk i hånden har Tove Thøgersen, seniorrådgiver ved Østfoldmuseene, vakt oppmerksomhet blant syvende klassingene.

– Både halmbukken og julebukken er gamle tradisjoner. Før i tiden trodde de halmbukken var en virkelig geit som bodde i kornåkeren, den var litt mystisk og kanskje litt skummel, sier hun.

Tradisjonene går helt tilbake til førkristen tid hvor midtvinter og solverv ble markert. Geita er et fruktbarhetssymbol, opplyser seniorrådgiveren.

– Det var kjempeviktig å få gode avlinger og nok mat til en hel vinter, og derfor var korn veldig viktig for dem som levde tidligere. De trodde at denne geita som levde i kornåkeren kom til gårds i jula, da måtte den trakteres. Det er også det som vi tror er bakgrunnen til tradisjonen å gå julebukk.

Utkledd og syngende

En av jentene i syvende klasse forklarer at det å gå julebukk betyr å være utkledd og synge for naboene. Thøgersen kan forklare nærmere hvordan de kledde seg ut før i tiden.

– For et par hundre år siden lagde de masker som lignet en ordentlig bukk, med horn. Og en svær rød kjeft. Den som brukte dette julebukkhodet var lederen av julebukkopptog.

Hun mener de kledde seg ut for å ha det litt gøy.

– Fordi de jobbet jo hardt i det gamle bondesamfunnet, men når det kom til jul skulle de faktisk ha tre uker juleferie.

Julebukktog Manstad skole

Elevene er klare for å sette julebukk-tradisjonen tilbake på kartet.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Ukjent hvorfor tradisjonen døde ut

– Jeg vet ikke hvorfor den har dødd ut, om det er Halloween som har tatt over eller om det på en måte gikk litt av moten, sier Thøgersen.

Men søndagens opptog var det uansett ingenting å utsette på, og Thøgersen er glad for at de sammen har pustet liv i den gamle julebukk-tradisjonen.

– Jeg er kjempefornøyd og jeg syns det er veldig morsomt å ha fått til dette. Maskene var flotte og det ser ut som ungene trivdes. Så nå har vi innstiftet en ny tradisjon, sier hun.

Manstad skole

Elevene i syvende klasse på Manstad skole gikk i julebukktog på søndag.

Foto: Kathrine Brønn / NRK