NRK Meny
Normal

Arne kjøpte kong Olavs bil som 22-åring

Arne Børresen kjører kongelig. Da kong Olav skulle kvitte seg med sin Chrysler Fifth avenue New Yorker i 1986, bare måtte det daværende postbudet ha den.

Arne Børresen kjøpte bilen til kongen

Arne Børresen skulle som 22-åring bare kjøpe seg en bruktbil til 30-40 000 kroner, men endte opp med en tre år gammel Chrysler Fifth avenue New Yorker til 320.000. Og det var ikke hvem som helst som hadde eid den før han.

Foto: Finn Børge Stenkbek / NKR

– Denne bilen kommer fra slottet, forteller Arne Børresen fra bak rattet på den kongeblå sedanen med plysj-seter og 5,2 liters V8 motor.

Arne Børresen i kongebil

Arne Børresen i bilen som en gang var kong Olav sin.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

I 1986 skulle han kjøpe seg bruktbil, men endte opp med kongens tre år gamle Chrysler Fifth avenue New Yorker til 320.000 kroner.

Kjøpte bilen usett

Slottet skulle selge bilen og satte inn en annonse i Aftenposten. Tittelen på annonsen var «Kjør kongelig».

– Jeg ble facinert av den tittelen. Jeg var 22 år og skulle kjøpe en bruktbil til 30-40.000 kroner. Men så dukket denne opp. Jeg ringte inn tidlig på morgenen og sa at den skal jeg ha. Så jeg kjøpte den i grunn usett.

Hør Børresen forteller om kongebilen her:

Kjørt av kongen

Foriden av Demokraten da Arne kjøpte kongebil

Det vakte oppsikt at 22-åringen kjøpte kongebilen. Blant annet var han på forsiden av lokalavisa Demokraten.

På den tiden jobbet Børresen i Postverket, og det vakte oppsikt at det var han som kjøpte kongens bil. Blant annet endte han som hovedoppslag i Dagbladet.

– Det kom sto på forsiden av Dagbladet: «Postbud kjøpte kongens bil».

Børresen har blitt fortalt at bilen var regjeringens gave til kong Olav da han fylte 80 år i 1983.

Bilen til Arne Børresen

Setene i bilen er trukket med kongeblå plysj.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

– Han brukte den som sin private bil. Han har vel brukt bilen mellom slottet og kongsgården på Bygdøy. Han trafikerte selv strekningen stadig vekk med hans svarte puddel, Troll. Det er en kjent sak at kong Olav var veldig opptatt av bil.

Nå står bilen for det meste i garasjen til Børresen.

– I yngre år tok jeg stadig noen brudeparoppdrag med den, men nå går det lenger og lenger mellom hver gang. Jeg har simpelten ikke tid, sier Børresen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for underslag

    En mann fra Mysen er dømt til fengsel i tretti dager for underslag av 30 000 kroner fra egen arbeidsplass, skriver Smaalenenes Avis. Mannen jobbet i en butikk i indre Østfold, og det var selskapets revisor som fattet mistanke om handlelen var gjennomført selv om de var slettet fra kassen. I et møte med arbeidsgiver tilstod mannen at han i en periode over tre år selv hadde fått pengene kontant, men ikke visst hvor mye det var.