Hopp til innhold

Alle vil ha Hvaler-reker

Med nesten svart reke-hav nordpå er det opp til rekefiskerne i Oslofjorden å dekke en enorm etterspørsel. Da passer det bra at fjorden er full.

Det er nå et veldig godt rekefiske i Oslofjorden, mens fisket nord i Barentshavet har vært dårlig i år. Selv om rekefisket utenfor Hvaler går på høygir har fiskekjøperne vansker med å dekke etterspørselen etter delikatessen i Norge og Sverige.

Oslofjorden koker over av reker, og etterspørselen er stor.

– Jeg kan ikke love volumet, men kanskje 25–30 kasser? Vi selger voldsomt hjemme her nå.

Kurt-Allan Hansen

Kurt-Allan Hansen på Fjordfisk AS i Hvaler har gode dager – Prima rådsvare, i store mengder, og mange kunder.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Kurt-Allan Hansen, daglig leder på mottaket Fjordfisk AS i Utgårdskilen på Hvaler, svarer en kunde på telefonen. Han kan tilby rekordartede mengder prima vare til de som vil kjøpe, og dem er det mange av.

– Nå er reka virkelig på sitt beste, altså sier Hansen.

– Dette er ordentlig vare. Reka er fast og fin i strukturen, og full av rogn.

På kontoret sitt følger Kurt-Allan Hansen opp til et 20-talls rekebåter ute på fiske i Oslofjorden på sin flatskjerm. De har gode dager der ute, med enorme mengder reker. Rekefisket har alltid gått i bølger. Nå er det igjen en oppsving i bestanden i Oslofjorden, mens rekefisket i Barentshavet har vært dårlig.

Nesten 80.000,- på tre dager

Skipperen på «Topsy», Tom Aleksandersen, sier han er storfornøyd.

– Jeg har solgt 850 kilo kokte reker de siste tre dagene, det er veldig bra.

Rekevinter - Tom Aleksandersen

Tom Aleksandersen på «Topsy» har levert 850 kilo kokte reker til 87 kroner kiloet de siste tredagene.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Aleksandersen og de andre fiskerne drar inn 87,- kroner for hvert kilo kokte reker de leverer, i butikken betaler kundene alt fra kroner 119,- til 160,- for kiloet.

Og på Fjordfisk ønsker de at det meste skal gå til norske kunder.

– Vi eksporterer en del, men først og fremst selger vi det vi kan i Norge, sier Kurt-Allan Hansen.

– Vi prioriterer det norske markedet, samtidig går overskuddet til en del gode kunder i Sverige. Nå er det så mye reker at vi eksporterer hver dag.