NRK Meny
Normal

Mener kommunen må ta ansvaret for de ansatte

Fagforbundet frykter at ansatte som ikke vil jobbe for de nye eierne på Orkerød til slutt sitter uten jobb.

Orkerød sykehjem

I går ble det klart at Norlandia Care AS overtar driften av Orkerød sykehjem i Moss fra 1. september.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

I går ble det klart at Norlandia Care AS overtar driften av Orkerød sykehjem i Moss fra 1. september. De nye eierne sier at dagens ansatte har en jobb å gå til etter 1. september. Fagforbundet er usikre, da de ikke er sikre på at alle ønsker å bli med¨.

– Moss kommune per i dag har sagt at de har reservasjonsrett. Det vil si at de ansatte kan velge å ikke bli med over, men de er da ikke garantert noen videre jobb i Moss kommune, men har fortrinnsrett til stillinger i ett år, sier Hilde Torgersen, leder av Fagforbundet i Moss.

LES OGSÅ:

Vil sikre jobb gjennom valgrett

Hilde Torgersen, leder av Fagforbundet i Moss kommune

Hilde Torgersen er leder av Fagforbundet i Moss kommune.

Foto: Odd Skjerdal / NRK
Ordfører tage Pettersen i bystyret i Moss

Moss kommune har med et blått styre i spissen valgt å satse på Norlandia Care A/S som drifter av det kommunale demens sykehjemmet Orkerød.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Fagforbundet skulle gjerne sett en annen løsning enn en reservasjonsrett for de kommunalt ansatte på Orkerød sykehjem. Torgersen vil at de ansatte skal være sikret jobb gjennom en valgrett.

– Vi har ikke hatt oppe temaet valgrett som arbeidsmiljøloven åpner for, hvor arbeidsgiver har en forpliktelse overfor medarbeiderne. Slik Moss kommune opptrer, kan jeg aldri tenke meg at de vil gi dem en valgrett, sier hun.

Fagforbundet setter nå inn juridiske krefter på å sjekke medlemmenes rettigheter.

Ordfører i Moss, Tage Pettersen, sier ingen er sikret videre jobb. Det gjelder for alle ansatte i kommunen, mener han.

– Nå er det en gang slik at det ikke er noen som er sikret jobb. Vi driver og ser på organiseringen i hele kommunen nå. Rådmannen har varslet at, om nødvendig, kan det komme oppsigelser innen kommunale organisasjoner på andre tjenesteområder. Vi kan ikke særbehandle ansatte på Orkerød i forhold til de som er ansatt i andre deler av tjenesteapparatet vårt, sier han.

– Så hvis de ikke vil være med over, så står de uten jobb etter 1. september?

– Det er den muligheten man har gjennom reservasjonsrett. Man tar et aktivt valg om man ikke vil være med over til ny arbeidsgiver. Da må man ta konsekvensene av det valget man tar, sier han.

Ønsker å ta vare på kompetansen

Norlandia Care As som skal ta over driften av Orkerød sykehjem i Moss fra 1. september, sier de ansatte ikke bør være redd for jobbene sine.

– Jeg tror vi trenger all den kompetansen som er der i dag. Jeg ville ikke vært redd for jobben min, om jeg jobbet på Orkerød i dag, sier Gunhild Bergsaker, divisjonsdirektør i Norlandia Care i Norge.

– Hvilke endringer skal dere gjøre for å drive mer effektivt enn det kommunen gjør?

– Jeg vil tro det blir endringer, men jeg kjenner ikke driften i dag. Vi har våre tanker om hvordan det skal gjøres. Det er også en veldig klar beskrivelse fra Moss kommune som vi må følge. Mye kommer til å være slik det har vært, men det kommer også forandringer, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Norske Skog ber om statlig støtte

    Styreleder i det kriserammede Norske Skog-konsernet, Christen Sveaas, har bedt næringsminister Monica Mæland om inntil 140 millioner kroner i støtte, skriver Dagens Næringsliv.

    Norske Skog Saugbrugs, Halden
    Foto: Rainer Prang / NRK