NRK Meny
Normal

- Får smuglervarer levert på døra

Profesjonelle tobakk- og alkoholsmuglere kjemper om kundene, hevder polakk i Norge.

Kontroll på Svinesund
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Det har blitt lettere å få tak i smuglevarer de siste årene, sier en polsk næringsdrivende som har jevnlig kontakt med smuglermiljøet.

- Det har aldri før vært så lett å få tak i smuglertobakk og alkohol som det er nå.

Aldri vært så tilgjengelig

Polske Mikal har god kjennskap til hvordan smuglingen fungerer. Han mener tilgjengeligheten på polsk tobakk og alkohol har blitt større. Flere NRK Østfold har vært i kontakt med, har det samme inntrykket.

- Det er lettere å få tak i for det er flere som selger tobakk og alkohol. Smuglingen er mye større enn den var for ti år siden, og nå kan du til og med få varene levert på døra hvis du skulle trenge det.

Grunnen til at smuglevarene har blitt så tilgjengelige er fordi det nå er rundt 40 personer som driver med smugling av tobakk og alkohol på heltid. Og konkurransen blant smuglerne har blitt større.

Hver uke blir store leveranser fraktet uhindret gjennom grenseovergangen ved Svinesund.

- De får transport hver uke, og når det gjelder tobakk så er det i hvert fall 30 kartonger som kommer til en person. Så hvis du har 40 smuglere som selger, så kan du bare gange det videre.

Kjenner til smuglingen

Grensepolitiet og Tollvesenet kjenner til hvilke metoder smuglerne benytter seg av, forteller leder for grensekrimgruppen Terje Berget.

- Vi har rimelig god kjennskap til hvordan disse menneskene opererer, uten at jeg skal si at vi går i dybden på hver sak for det er hyppig at smugles store mengder av alkohol og tobakk over grensa.

Men selv om grensepolitiet vet hvordan smuglervarene fraktes inn i landet, så er det å begrense smuglingen av tyngre narkotiske stoffer som er første prioritet. Det er et ressursspørsmål, sier Berget.

Alt går gjennom Østfold

Smuglervarer som selges over hele Østlandet, fraktes gjennom Svinesund og Østfold, sier polske Mikal.

- Alt det som havner i Oslo, Akershus, Drammen og områdene rundt, kommer gjennom Svinesund.

Kontorsjef ved grensekontrollen, Wenche Fredriksen forklarer at Tollvesenet gjør det de kan, men hun er også klar over at det å stanse smuglingen helt blir vanskelig.

- Vi har fokus på dette, og vi har daglige kontroller, så den tilstedeværelsen vår er utrolig viktig. Men totalt sett så vet vi allikevel det at vi kun stanser en liten prosentandel av det som totalt kommer inn i landet vårt.

Bruker arbeidsløse til å smugle

Smuglingen er godt organisert, forteller Mikal. Bakmennene bruker vanskeligstilte og arbeidsløse menn til å frakte varene over grenseovergangene i Østfold.

- Jeg vet at smuglerne kjører bort til en butikk, hvor det står alkoholikere, gir dem penger og får dem med seg. De vet ikke hva de er med på engang, men blir med og setter seg i bilen som er full av varer. De kjører bilen til Norge, og så kjører de tilbake. Oppholder seg aldri mer enn 24 timer i Norge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.