Hopp til innhold

Varsler rettssak mot staten

Norges største arbeidstakerorganisasjoner varsler rettssak mot staten på grunn av det de mener er urettmessige kutt i fremtidige pensjoner.

Hovedorganisasjonene i arbeidslivet varsler rettsak mot staten

Fra venstre leder Tore Eugen Kvalheim i YS, leder Morten Øye i LO stat, leder Anders Folkestad i UNIO, leder Knut Aarbakke i Akademikerne og leder Klemet Rønning-Aaby i LO kommune foran Stortinget mandag.

Foto: Johan B. Sættem

Norges største arbeidstakerorganisasjoner varsler rettsak mot staten hvis regjeringens forslag til ny offentlig tjenestepensjonsordning i offentlig sektor blir vedtatt i Stortinget.

LO, YS, UNIO og Akademikerne har dannet felles front og rasler nå med sablene fordi regjeringen skal ha gått utover forutsetningene i pensjonsforliket fra lønnsoppgjøret i fjor vår.

- Her kommer Arbeidsdepartementet med et opplegg som gjør at vanlige pensjonister kan tape 20 000 kroner i året, og det er uakseptabelt, sier UNIO-leder Anders Folkestad til NRK.

Ingen av fagforeningslederne vil imidlertid i klartekst si at de føler seg lurt av regjeringen - men alle er enige om at departementets forslag er langt dårligere enn ventet.

I prinsippet gjelder regjeringens innstramming alle fremtidige tidligpensjonister i offentlig sektor.

- God grunn til å være forbannet

Folkestad mener regjeringen opptrer uansvarlig og konfliktskapende når den etter hans mening ser bort fra pensjonsavtalen med arbeidstakerne.

Tore Eugen Kvalheim, leder YS

- Vi har god grunn til å være forbannet nå, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til NRK.

Foto: Johan B. Sættem

Organisasjonene er sterkt kritiske til regjeringens oppfølging av pensjonsavtalen i offentlig sektor fra 2009. Det kommer frem i en i en felles høringsuttalelse om offentlig tjenestepensjon og AFP i offentlig sektor som ble levert før helgen.

Flere av departementets forslag til oppfølging av avtalen går langt ut over det partene ble enige om i lønnsoppgjøret i fjor vår, og forslaget innebærer betydelige innsparinger og kutt, mener de.

- Dette er i strid med det vi avtalte i fjor sommer, og vi har god grunn til å være forbannet nå, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til NRK.

Klemet Rønning-Aaby i LO kommune bekrefter at han føler regjeringens forslag som et bakholdsangrep.

- Det har du rett i. Vi liker ikke dette, og håper at regjeringen kommer oss i møte slik at det ikke blir så grovt som det ser ut nå, sier Rønning-Aaby.

Vil redusere pensjonsgrunnlaget for tidligpensjonister

I et regneeksempel organisasjonene har laget vil en ansatt som i 2015 går av med Avtalefestet pensjon (AFP) ved 62 år få sin alderspensjon fra 67 år redusert med over 20000 kroner i året med regjeringens forslag.

Årsaken skal være underregulering av alderspensjonsgrunnlaget i AFP-tiden og manglende ivaretakelse av grunnlovsvernet.

- Dette betyr mange tusen kroner i lavere pensjon fra det offentlige for fremtidige alderspensjonister, og derfor må vi reagere, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

– I tråd med vedtaket

Arbeidsdepartementet (AD) mener at høringsnotat om framtidige pensjoner er i tråd med pensjonsforlikene i Stortinget og tariffavtalen mellom partene i arbeidslivet og staten i 2009.

Statssekretær Jan-Erik Støstad i AD erkjenner at pensjonsavtalen som ble inngått i forbindelse med tariffoppgjøret i 2009, åpner for skjønn og konkretisering, men fastholder at departementets forslag er innenfor det handlingsrommet avtalen gir.

– Vi har lagt fram et forslag som nå er til høring. Dette er en viktig sak, og svarene vil bli behandlet svært grundig, sier Støstad til NTB.

Han mener også at høringsnotatet er innenfor det pensjonsvernet som er nedfelt i grunnloven.