Hopp til innhold

Vannkraft først i subsidiekøen

Det er de store vannkraftverkene, ikke vindmølle-parker, som ligger an til å havne først i subsidiekøen når de grønne sertifikatene kommer.

Fra Rainpower på Sørumsand.

Konsernet Rainpower på Romerike satser på nye og mer effektive vannkraftturbiner.

Foto: Rainpower

De store vannkraftverkene kan enkelt lage mer fornybar energi ved å bytte ut gamle turbiner med nye, og dermed kan de produsere billigere strøm enn vindmøller.

Det håper Romerrikskonsernet Rainpower å tjene penger på. Inne i bedriften på Sørumsand svever et omlag fem tonns tungt ganske gammelt løpehjul.

Nye og mer effektive turbiner

Vindmølle

Vannkraft vil komme etter hvert, mener Norwea.

Foto: Rainer Prang / NRK

Når det sitter på plass i turbinen der det hører hjemme, produserer det den strømmen som trengs i et ganske stort lokalsamfunn. Men etter flere tiår i drift er det inne for overhaling.

Det de likevel er mest stolte av i Romerrikskonsernet er imidlertidig satsingen på helt nye og mye mer effektive vannkrafturbiner.

Når de grønne sertifikatene kommer nå, vil store vannkraftverk og de mindre småkraftverkene havne først i køen til subsidiene, ifølge Energibedriftenes landsforening Energi Norge. Og dette synspunktet støttes av Rainpowers konsernsjef Svein Ole Strømmen.

- Jeg mener dette er fornuftig. Dette gir oss opgraderinger uten naturinngrep, sier han.

Pengene til vannkraft

Dette betyr altså at det er relativt rike, tradisjonelle vannkraftbedrifter som i første omgang får pengene som strømkundene må betale ekstra for de grønne sertifikatene.

Vindkraftbransjen, representert av Norwea, har i mange år vært fremst på barrikadene for å få el-sertifikatordningen, som i morgen undertegnes av den norske og svenske regjeringen i Stockholm. Det skulle sikre at det ble lønnsomt å bygge vindmølleparker.

At det er vannkraften som stikker av med pengene først bekymrer ikke Norweas administrerende direktør Øyvind Isachsen.

- Vindkraft må bli billigere

Isachsen tror vindkraftprosjektene også må komme etterhvert, fordi det skal produseres veldig mye ny fornybar energi.

- Det vil komme inn mye vindkraft, for vi har begrenset med vannkraft også her i landet. Det viktigste er at det er de billigste prosjektene som skal inn. Og er dette vannkraft og småkraftverk, så må vi bare få billigere vindkraftverk, sier han til NRK.