Hopp til innhold

USA støtter Lagarde som ny IMF-sjef

USA støtter den franske finansministeren som kandidat til ledervervet i Det internasjonale pengefondet (IMF).

Lagarde

Alt ligger til rette for at Frankrikes finansminister Christine Lagarde tar over sjefsstolen i Det internasjonale pengefondet.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Jeg er glad for å kunne meddele vår beslutning om å støtte Christine Lagarde som sjef for Det internasjonale pengefondet, sier USAs finansminister Timothy Geithner til nyhetsbyrået AFP.

Alt ligger dermed til rette for at finansminister Christine Lagarde tar over jobben etter Dominique Strauss-Kahn. I så fall blir hun pengefondets første kvinnelige sjef.

Trakk seg etter overgrepstiltale

Strauss-Kahn trakk seg som IMF-sjef etter at han ble tiltalt for overgrep i vår.

Strauss-Kahn er blant annet tiltalt for å ha forsøkt å voldta en stuepike på luksushotellet Sofitel i New York. Han risikerer opp til 25 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i de alvorlige anklagene.

Flere land støtter Lagardes kandidatur. Både Storbritannia, Tyskland, Nederland, Indonesia, Egypt og De forente arabiske emirater har stilt seg bak henne. Også Kinas sentralbanksjef ønsker at Lagarde blir ny sjef for Det internasjonale pengefondet.

– Svært talentfull

Lagarde blir omtalt som en profesjonell person med høy integritet og kompetanse.

– Minister Lagardes eksepsjonelle talent og brede erfaring utgjør et uvurderlig lederskap for denne uunnværlige institusjonen i ei kritisk tid for den globale økonomien, sier Geithner til AFP.

Også USAs utenriksminister Hallary Clinton har gitt uttrykk for at Lagarde er en svært god kandidat til jobben.

– Jeg er en sterk tilhenger av at kvalifiserte kvinner, noe hun helt klart er, får mulighet til å lede internasjonale organisasjoner. Jeg kjenner henne faktisk, og jeg beundrer henne, sa Clinton til AFP i slutten av mai.

Europeisk IMF-leder

Stillingen som IMF-sjef holdes tradisjonelt av en europeer, mens lederen for Verdensbanken vanligvis er amerikansk.

Denne ordninga, som har eksistert siden institusjonene ble opprettet etter andre verdenskrig, har de siste åra blitt sterkt kritisert av ikke-europeiske land med hurtig voksende økonomier.

Disse landene har imidlertid ikke foreslått andre kandidater til Lagarde. Støtten fra USA, Europa og Kina vil uansett trolig feie all motstand til side.