Hopp til innhold

Tusener har mistet klageretten

I dag kommer Bankklagenemnda med uttalelsen som kan gi norske småsparere mulighet til å få dekket deler av tapene de har hatt som følge av dårlige investeringsråd. Men for svært mange er saken foreldet.

Redaktør Tom Staavi i Dine Penger

Så mange som 40 000 småsparere kan ha mistet retten til å klage på tap de har blitt påført på grunn av dårlige investeringsråd, mener sjefredaktør Tom Staavi i Dine Penger.

Foto: NRK

I dag kommer Bankklagenemnda med en avgjørelse som kan få prinsipiell betydning for mange småsparere. Mange har tapt store beløp, etter at de investere i avanserte spareprodukter med lånte penger, etter råd fra banken.

Men ifølge Dine Penger, kan det være så mange som 40 000 nordmenn som har mistet en eventuell klagemulighet på grunn av at sakene er foreldet. Tapet for disse kundene kan dreie seg om minst 500 millioner kroner, i følge beregninger Dine Penger har gjort.

Totalt har anslagsvis 150 000 nordmenn investert i garanterte spareprodukter med lånte penger.

Får trolig medhold

Ivar Petter Røeggen fra Nordmøre investerte en halv million kroner i aksjesparing med garanti mot å tape innskuddet, etter råd fra DnB Nor. Pengene lånte han i banken. Renteutgifter på lånet og gebyrer, førte imidlertid til at han samlet tapte mer enn 260 000 kroner på investeringen.

Bankklagenemnda gir etter det NRK erfarer i dag Røeggen medhold i at banken må dekke deler av tapet. Uttalelser fra bankklagenemnda er ikke bindende, men normalt retter finansnæringen seg etter uttalelser fra nemnda.

Forbrukerrådet har tidligere gått ut og sagt at finanshusene må dekke tapene småsparerne har blitt påført på grunn av dårlige råd.

LES: - Bankene må dekke tapene

Kan få stor betydning for andre klagere

Dag Jørgen Hveem, som er studierektor ved BI, tror uttalelsen kan få stor betydning for andre småsparere, som har tapt penger på lignende investeringer.

Dag Jørgen Hveem

Studierektor Dag Jørgen Hveem, BI

Foto: Harald K. Andersen / NRK

- Helt konkret gjelder det de som har plassert penger i de samme produktene, sier Hveem til NRK.

Dette er spareprodukter som har vært solgt i Norge i 10 år, og hvor investeringene typisk har hatt løpetid på tre-fem år.

I dag er slike avanserte spareprodukter ikke lenger lov å selge til privatpersoner, etter at Kredittilsynet satte ned foten.

LES: Kristin vil stoppe bankene

Mange saker er foreldet

- Det gjelder en tre års foreldelsesfrist, som gjelder fra utløpet av avtalen, sier studierektor og jurist Dag Jørgen Hveem til NRK.

Foreldelsesfristen løper fra det tidspunktet kunden får sluttoppgjøret fra banken. I praksis bety det at alle som har avluttet sine investeringer tre år tilbake i tid, ikke lenger har mulighet til å fremme krav mot finanshuset som solgte spareproduktet.

- Da har man mistet sin rett til oppfyllelse og har ikke lenger noe krav mot banken, da er det intet å hente, sier Hveem.

- Bør rydde opp uansett

Men Dine Penger-redaktør Staavi, som har hjulpet Røeggen med klagen til Bankklagenemnda, mener at finanshusene uansett bør erstatte tapene, selv om kravene formelt sett er foreldet.

- Hvis nemnda kommer til at her har bankene solgt et produkt de ikke burde solgt, og at de bør erstatte deler av tapet en god del kunder har lidt, så håper jeg at bankene er så pass redelig at de stiller opp og sier at "Vi har gjort noe vi ikke burde gjøre, og dette skal vi rydde opp i", sier Staavi til NRK.