Hopp til innhold

Topptung jobbkonferanse i Oslo

I dag møtes statsledere og representanter for internasjonale organisasjoner i Oslo for å diskutere utfordringene med galopperende internasjonal ledighet i kjølvannet av finanskrisen.

Video IMF-konferansen åpner i Oslo

DIREKTE: Statsminister Jens Stoltenberg og IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn deltar under dagens konferanse i Oslo. Se pressekonferansen direkte på NRK.no.

I etterkant av finanskrisen har millioner blitt arbeidsledige i Europa, og det finnes ikke noen snarveier ut av den internasjonale jobbkrisen.

Europa sliter med enorme problemer knyttet til statsgjeld, og mange land tvinges til å kutte kraftig i budsjettene for å få økonomien på fote igjen.

Video IMF-MØTE-130910-WW

NETT-TV: Det rette stedet for oss var åpenbart Norge, sier IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn.

Mandag er statsminister Jens Stoltenberg vert for en konferanse i Oslo som skal adressere problemene med skyhøy ledighet og svak økonomisk vekst.

- Finnes ikke ferdigløsninger som passer alle

- Verdens ledere står overfor en enorm oppgave. Mer enn 30 millioner har mistet arbeidet i kjølvannet av finanskrisen. Vi vet at når arbeidsledigheten først biter seg fast på et høyt nivå, har den en tendens til å forbli høy, sier Stoltenberg i sitt åpningsinnlegg på konferansen.

Han mener at det nå er avgjørende med et styrket internasjonalt samarbeid mellom land og organisasjoner som IMF og ILO.

- Men det finnes ingen ferdigløsninger som passer alle land for å få veksten opp og arbeidsledigheten ned, sier Stoltenberg.

Leder Dominique Strauss-Kahn i Det internasjonale pengefondet (IMF) sa i sitt innlegg at fremtiden til millioner er i faresonen på grunn av svak vekst og høy ledighet.

- Vi må tenke annerledes om verdensøkonomien i tiden som kommer. Den oppskriften som fungerte tidligere, er ikke lenger tilstrekkelig, sier Strauss-Kahn.

Første samarbeidskonferanse mellom ILO og IMF

Konferansen er et fellesarrangement mellom Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), Det internasjonale pengefondet (IMF) og har tittelen «The Challenges of Growth, Employment, and Social Cohesion».

Det er første gang i løpet av IMFs mer enn 60 årige historie at organisasjonen arrangerer en konferanse sammen med den internasjonale arbeidsorganisasjonen.

Jose Luis Zapatero

Den spanske statsministeren Jose Luis Zapatero er i Norge for å snakke om internasjonal ledighet.

Foto: Yves Herman / Scanpix/Reuters

Blant andre deltar den spanske statsministeren Jose Rodriguez Zapatero og den greske statsministeren George Papandreou i en rundebordskonferanse.

Temaet er hvilke virkemidler man har til rådighet for å få bukt med ledigheten på kort og lang sikt.

Hellas og Spania er blant de europeiske landene som er aller hardest rammet av finanskrisen, og som sliter med skyhøy gjeld.

Administrerende direktør Dominique Strauss-Kahn i IMF og Juan Somavia, som leder den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO er blant innlederne på konferansen.

Fra norsk side deltar statsminister Jens Stoltenberg, arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og finansminister Sigbjørn Johnsen. I tillegg skal lederne i NHO og LO holde innlegg.