FARLIG? Amerikanske forskere mener at stort forbruk av oppdrettslaks kan være kreftframkallende.
Det er tidsskriftet Science som denne uken publiserer en undersøkelse som viser at det er langt høyere nivåer av PCB, dioksiner og andre helsefarlige stoffer i laksefett fra oppdrettslaks enn det er fra villaks.
- Laks er stort sett kreftfremkallende. Det vi sier til folk er at dersom de vil redusere kreftrisikoen, bør de ikke spise mer enn ett måltid med oppdrettslaks i måneden, sier forsker David Carpenter fra Albany-universitetet.
Mer dioksin i oppdrettslaks
Forskerne har analysert 700 laks, både villaks og oppdrettslaks, fra 16 forskjellige steder i Europa og Nord-Amerika. De lette etter spor av 13 forskjellige kjemikalier, heriblant dioksin og PCB. Det høyeste innholdet av slike stoffer ble ifølge Science funnet i oppdrettslaks fra fem europeiske og tre nordamerikanske steder. Ifølge undersøkelsen har oppdrettslaksen gjennomsnittlig ti ganger mer
dioksiner enn villaksen.
Forskerne får støtte for tallverdiene de har presentert, men ikke for konklusjonene. Ernæringsepidemolog Eric Rimm fra Harvard School of Public Health er en av mange fagfolk som har uttalt seg. Han mener risikoen ved å spise laks er liten. Også Food Standard Agency i England imøtegår rapporten fra USA.
Norske forskere tilbakeviser
Både Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) i Bergen, laksenæringen og eksportørene reagerer på påsanden om kreftfare dersom folk spiser oppdrettslaks mer enn en gang i måneden.
Heller ikke Mattilsynet finner grunn til å gi spesielle
kostholdsråd for inntak av oppdrettsfisk. Are Sletta i
Mattilsynets seksjon for fremmedstoffer og tilsetningsstoffer sier at Norge har et bredere og grundigere erfaringsmateriale å bygge på enn forskerne i USA.
- Tallene som forskerne fra USA presenterer er gammelt nytt. Vi kjenner dem godt fra før. Men verdiene ligger godt innenfor de grensene EU og Verdens helseorganisasjon har satt for hva som er trygt å spise. Det sier forskningsansvarlig ved NIFES i Bergen, dr. Anne-Katrine Lundebye Haldorsen, til NTB.
Grenseverdiene for dioksiner i norsk villlaks ligger på en firedel av det tillatte, og for oppdrettslaks ligger verdiene på samme nivå som for sild og makrell, ifølge Haldorsen. Hun sier at ingen bør engste seg for å spise norsk oppdrettslaks ukentlig.
NIFES kritiserer måten de amerikanske forskerne har brukt
tallmaterialet på. Tallene er brukt på en kontroversiell måte, og risikovurderingen er trukket særdeles langt, mener NIFES.
Uheldig for næringen
Lederen i oppdretterorganisasjonen FHL-Havbruk, Lisbeth Berg-Hansen, sier til NTB at denne saken er uheldig for norsk havbruksnæring, selv om den ikke rammer norsk oppdrettslaks spesielt.
- Vi har hatt lignende saker tidligere, og må hver gang bruke store ressurser for å spre våre argumenter. I den siste forskerrapporten fra USA står det blant annet at innholdet av miljøfarlige stoffer kan reduseres betraktelig ved å ta av skinnet og varmebehandle fisken. Da er mitt spørsmål: Hvem er det som spiser fiskeskinnet?
Informasjonssjef Åshild Nakken i Eksportutvalget for fisk tviler sterkt på at denne saken vil få store konsekvenser for norsk lakseeksport.
-Det er stadig oppmerksomhet rundt miljøgifter, både i forhold til sjømat og annen mat. I Norge har vi en god
overvåking av matproduksjonen, og er trygg på at maten vi selger ikke er farlig å spise, sier Nakken.