Hopp til innhold

Sykehusstreiken er over

Regjeringen bruker tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken. Dermed er streiken over.

Gina Lund, Erik Kollerud og Anne-Kari Bratten

Statssekretær Gina Lund, forhandlingsleder Erik Kollerud i YS og viseadministrende diretør Anne-Kari Bratten i Spekter møter pressen etter at regjeringen har besluttet å bruke tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Det fortalte statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet partene da hun da hun innkalte dem til et møte i ettermiddag på vegne av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Fare for liv og helse

- Årsaken til at vi brukler tvungen lønnsnemnd er at det er umiddelbar fare for liv og helse, sier Lund.

Hun sier også at partene er enige om at det ikke er grunnlag for å komme til enighet, eller endre den situasjonen som har oppstått.

- Regjeringen vurderer situasjonen som alvorlig på bakgrunn av det brevet vi har fått fra Helsetilsynet. Arbeidstakersiden har bekreftet at de vil gjenoppta arbeidet så raskt som det er praktisk mulig, sier hun.

Hun sier at Helsetilsynet har vist til situasjonen ved ambulansetjenesten i Oslo som særlig alvorlig, men har også sagt på et generelt grunnlag at det er fare for liv og helse.

Skuffet

Forhandlingsleder for arbeidstakerorganisasjonen YS Delta, Erik Kollerud, sier Delta vil gjøre det som er mulig for å få medlemmene raskest mulig tilbake til jobb.

- Vi vil gjøre det vi kan for å overbevise Rikslønnsnemnda om at vårt krav om likt lønn for likt arbeid i offentlig sektor er rimelig. Jeg er skuffet, og hadde håpet vi kunne ha streiket arbeidsgiverne tilbake til forhandlingsbordet, sier han.

Uansvarlig streik

Viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter sier at organisasjonen tar beslutningen om tvungen lønnsnemnd til etterretning.

- Streiken har vært uansvarlig fra første stund, og er blitt stadig mer uansvarlig. Den har satt liv og helse i fare fordi det ikke har vært mulig å drive sykehusene forsvalig, mener Bratten.

Hun sier streiken har vært svært vanskelig for Spekter fordi YS har tatt ut grupper som normalt ikke streiker i sykehusene, det vil si medarbeidere som arbeider med øyeblikkelig hjelp, kreft, syke barn og psykiatri.

- Dette er medarbeidere som andre forbund velger å unnta fra streik, men som YS har tatt ut, sier Bratten.

Hun sier YS ikke kan få mer i Rikslønnsnemnda enn det andre grupper i helsesektoren har fått i vårens oppgjør.

Les: Kan gå mot slutt på sykehusstreiken

Les: Sykehusstreiken får lite oppmerksomhet

Les: Streiken kan føre til sammenbrudd i ambulansetjenesten

To uker

Streiken har vart i to uker, og omfattet i dag tidlig 540 YS-medlemmer, medregnet de 191 medlemmene som ble tatt ut i dag tidlig.