Hopp til innhold

Strøm-storm hos Konkurransetilsynet

Hafslunds varslede prishopp på standard variabel strøm førte til kollaps og større trafikk enn noensinne på Konkurransetilsynets nettsider om strømpriser. – Det er lett å bytte til en billigere strømavtale, sier ekspert.

Strømprisen stiger

I tråd med at vinteren nærmer seg skrur kraftprodusentene opp prisen. Likevel er prisnivået vesentlig lavere enn på samme tid i fjor.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Mandag varslet strømleverandøren Hafslund sine kunder om at selskapet skrur opp strømprisen med 35 prosent til 45,9 øre på standard variable strømavtaler.

Dette er en type strømavtale som ekspertene regner som dyr og dårlig. Tall fra SSB viser at nesten 4 av 10 husholdninger fortsatt har slike strømavtaler. Saken ble stort slått opp på VG nett og flere andre medier.

LES OGSÅ: Hafslund varsler gigantisk prishopp

Ronny Turøy, kommunikasjonsrådgiver i Konkurransetilsynet

Ronny Turøy, kommunikasjonsrådgiver i Konkurransetilsynet

Foto: Marit Hommedal

Konkurransetilsynets egne nettsider for kraftpriser ble overbelastet på grunn av medietrykket, og var i perioder av tirsdagen nede for telling. Onsdag ettermiddag er sidene på nytt utilgjengelige.

– Interessen for å sjekke kraftprisene tirsdag var helt ekstrem på grunn av medietrykket. Totalt var 18.043 personer inne for å sjekke kraftpriser på våre nettsider, sier kommunikasjonsrådgiver Ronny Turøy i Konkurransetilsynet til NRK.no.

LES OGSÅ: Setter opp strømprisen i nord

Forrige trafikkrekord på Konkurransetilsynets kraftprissider på nettet var fra 22.februar i 2010, da den sterke kulden gjorde at strømprisene skjøt i været og 18.011 personer var inne på konkurransetilsynets nettsider.

Oppslagene om Hafslunds prishopp skapte dermed en trafikk som var 12 ganger større enn det som er normalt på en gjennomsnittsdag hos Konkurransetilsynet.

Også onsdag er det langt større trafikk enn vanlig hos Konkurransetilsynets nettsider, klokka 12.00 hadde 6.000 personer klikket seg inn på priskalkulatoren.

LES OGSÅ: Normal strømpris i år

Telefonstorm hos Hafslund

Også Hafslund fikk merke godt at mange strømkunder satte morgenkaffen kraftig i halsen tirsdag morgen.

– Vi fikk langt flere telefoner enn normalt til kundesenteret i går. Det mange spør om er hvilken avtale de faktisk har, og hvilken som er gunstigst for dem, sier Informasjonssjef Katarina Finneng i Hafslund.

Hun har ingen tall på hvor mange som byttet Hafslund bort som strømleverandør som en følge av mediestormen, og viser til at det er den nye strømleverandøren som faktisk gjennomfører byttet.

Finneng mener at de mange henvendelsene er positivt for selskapet, fordi hun mener kunden blir mer bevisst på hvilken avtale som er mest gunstig for nettopp dem.

De andre strømselskapene følger etter

Både den største strømleverandøren i landet, Fjordkraft, og den tredje største i Nord-Norge, Salten Kraftsamband (SKS), følger etter prisøkningen fra Hafslund.

–Vi setter prisen ut fra engrosmarkedet og der er den nå på godt over 30 øre uten moms. Da havner du fort opp imot den prisen som Hafslund har satt. Du kan holde den litt under, men Hafslund har hatt en relativt lav pris, så for dem bliro ppgangen relativt stor. Vi må alle følge etter, sier administrerende direktør Jørgen Gunnestad i Salten Kraftsamband til NTB.

Han grunngir det med at selskapene lever av marginer og ikke kan levere kraft med negativ margin over lang tid.

De fleste leverandørene selger nå standard variabel strøm med tap, fordi engosprisen i markedet har steget.

Kan spare 500 kroner hvert år

Standard variabel er en type strømavtale som ekspertene advarer mot, og næringslivet ligger unna, fordi den er dyrere over tid.

Johan Nordstrøm, journalist og strømekspert i Dine Penger

Johan Nordstrøm, journalist og strømekspert i Dine Penger

Foto: Tom Sørby, VG

– Kraftleverandørene sier ofte at med standard variabel strømpris jevnes pristoppene ut. Dette er et argument som ikke holder. Tall fra SSB viser at spotpris og variabel strømpris svinger like mye, sier strømekspert Johan Nordstrøm i Dine Penger.

De siste 10 årene har andelen som har standard variabel prisavtale på strøm falt, mens andelen som velger spotpris, flytende strømpris, har økt tilsvarende.

Strømeksperten sier at tall fra SSB viser at spotprisen pr. kWh er 2-3 øre biligere enn en standard variabel strømavtale over tid.

– Det betyr at dersom du bytter fra en standard variabel strømavtale til en spotprisavtale, er det 5-600 kroner å spare årlig dersom du har et forbruk på 20.000 kWh i året, sier Nordstrøm.

Den enkleste måten å få billigere strøm på er å ringe levereandøren du allerede har, og si at du vil ha en ren spotprisavtale på strømmen du kjøper.

Ikke noen maksprisgaranti, ikke noen standard variabel avtale. Kun spotpris. Standard variable kraftpriser er vanskeligere å sammenligne og forstå, enn rene spotavtaler.

Slik velger du billigste leverandør

Hvis det er viktig for deg å velge aller billigste leverandør i forhold til eget forventet forbruk, kan du klikke deg inn på Konkurransetilsynets prisoversikt.

– Velg« Markedskraft/spotpris» som avtaletype, etterskuddsvis betaling, og eget antatt kraftforbruk, sier Nordstrøm.

Merk at det normalt er mindre å spare på å bytte strømleverandør dersom du allerede har en spotavtale, enn hvis du bytter fra standard variabel.

Det kan også være lurt å sjekke om leverandøren du bytter til også har planer om å øke prisen i nær fremtid, dersom du velger å tviholder på en standard variabel avtale av en eller annen grunn.

Ellers risikerer du å bytte til en ny leverandør som i neste omgang øker prisen etter du har blitt kunde.

Her kan du lese mer om Brennpunkts reportasje om hvordan strømprisene settes.