Hopp til innhold

Sterkt kritisk til StatoilHydro

StatoilHydro skal bore etter olje og gass i et sårbart område utenfor Alaska, etter at de i går sikret seg 16 nye letelisenser. - Pinlig for StatoilHydro, mener WWFs generalsekretær Rasmus Hansson.

StatoilHydro
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

StatoilHydro var hadde høyeste bud på 16 blokker i lisensrunde 193 i Tsjuktsjerhavet i Alaska. StatoilHydro blir operatør på alle blokkene.

Dette er første lisensrunde på 17 år i området, som anses som lite utforsket og uten produksjon eller infrastruktur.

Tsjuktsjerhavet ligger utenfor Alaska nordvest for Prudhoe Bay.

Viktig for selskapet

– Lisenstildelingen er et steg videre for selskapets fremtidige vekst. Vi skal bruke vår erfaring og kompetanse fra 30 år med olje- og gassvirksomhet i værharde områder på norsk sokkel i det videre arbeidet på de tildelte blokkene, sier Bill Maloney, direktør for Global letevirksomhet i StatoilHydro.

 Sårbart naturområde

Men WWF er svært kritisk til at StatoilHydro nå skal bore etter olje og gass i et svært sårbart naturområde. Tsjuktsjerhavet er leveområde for den ene av to isbjørnbestander i USA, og viktig for sjøpattedyr, fisk og sjøfugl. Området er islagt deler av året.

- StatoilHydro burde sette sine beste ingeniører til å utvikle energikilder for å møte klimatrusselen, ikke til å tyne den siste oljen ut av jordskorpa, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF.

Oljevernberedskapen for dårlig

WWF mener at StatoilHydro mangler erfaring som operatør offshore i islagte farvann, og at dagens oljevernberedskap ikke duger for å håndtere uhell i islagte farvann.

Vil jobbe for de beste løsningene

- Amerikanske myndigheter har gjort lange og grundige undersøkelser i forkant av den åpne budrunden, og har konkludert med at det er forsvarlig å drive aktivitet her. Vi har lang erfaring fra norsk sokkel, og vil jobbe for å få til de beste miljømessige løsningene også i dette området, sier informasjonssjef Kjersti Morstøl i StatoilHydro til NRK.

Leteboringen ligger uansett langt frem i tid, og det skal gjennomføres konsekvensutredninger i forkant, sier Morstøl.

Les mer: - Strengere etiske krav til Staten!