Hopp til innhold

Stemte som Stoltenberg ville

Et flertall stemte i kveld for innføringen av avgift på biodiesel - mot sin egen overbevisning. Men det så lenge ut til at det var en mystisk rødgrønn avhopper i stortingssalen.

Jens Stoltenberg
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Stortinget vedtok med 86 mot 83 stemmer i natt å halvere avgiftsfritaket på biodiesel neste år med sikte på full innføring fra 2011.

Først ble tallet oppgitt til 85 mot 84, noe som ville bety at en rødgrønn representant hadde stemt mot sine egne. Dette viser seg nå å ha vært en systemfeil, og alle regjeringspartienes representanter støttet forslaget - om enn noe motvillig.

– Dette er maktmisbruk, slo Frp-leder Siv Jensen fast allerede tidligere på kvelden.

Støtte med vond smak

For da regjeringens forslag om å gjøre det dyrere å kjøre miljøvennlig ved å innføre en avgift på biodiesel ble vedtatt, var det mange som holdt seg for nesa da stemte for forslaget.

Det er egentlig bare en håndfull stortingsrepresentanter som sier ja til biodieselavgiften, men disse og statsminister Jens Stoltenberg har tvunget alle rødgrønne til å stemme for.

Han har ikke klart å overbevise verken regjeringspartnerne Senterpartiet og SV, mange i sitt eget parti Arbeiderpartiet eller LO om at avgiften han ønsker, er riktig å innføre nå. Likevel stemte flertallet for.

– Satte regjeringens liv inn på å få avgiften vedtatt

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen likte dårlig tanken på at et rødgrønt flertall skulle stemme for biodieselavgiften.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Flere av representantene har nemlig oppfattet det slik at Stoltenberg ville sette regjeringens liv inn på å få avgiften vedtatt.

En oppgitt Per Olaf Lundteigen (Sp) var en av de få som lettet sitt hjerte og sa det mange følte.

– Når vi ikke tar opp eller stemmer for andre forslag her i dag, er det fordi vi vet at dagens rødgrønne regjering og vårt helhetlige budsjett er et bedre alternativ for våre samfunnsverdier enn en regjering ledet eller støttet av Høyre. Imidlertid vil en regjering som ikke skaper begeistring eller fremtidshåp hos alliansens mange pådrivere, forvitre ganske snart, slo Lundteigen fast fra Stortingets talerstol.

– Det parlamentariske demokratiet er jo satt ut av spill, raste Høyres nestleder Jan Tore Sanner mot det opposisjonen kalte Stoltenbergs maktarroganse.

Nektet å svare

Stoltenberg selv ville ikke si om han har stilt et indre kabinettspørsmål.

Han mener at biodieselbiler ikke er miljøvennlige og pekte på at også biler som går på biodrivstoff, forurenser. Han forsøkte å fremstille saken som en hvilken som helst regjeringsdiskusjon, til tross for den enorme debatten den har vakt.

– Denne saken er akkurat som alle andre saker, nemlig at tre partier som sitter i regjering, og som har flertallet bak seg i Stortinget, drøfter, kommer frem til løsninger, og så stemmer de tre partiene for det. Det har vi gjort i mange andre saker også der det har vært ulike synspunkter, der regjeringen må konkludere og gjennomføre en politikk, sa statsministeren til NRK.

Slakter regjeringen

Arne Strand

Arne Strand gir regjeringen stryk i biodiesel-saken.

Foto: NRK

Men ikke alle sier seg enig med Stoltenberg og vil omtale biodiesel-saken i fullt så hverdaglige ordelag. Regjeringen får slakt av redaktør i Dagsavisen, Arne Strand.

– Saken er et mesterstykke av dårlig politisk håndtering av regjeringen, slår han fast.

Avgiften har fått en splittet borgerlig side til å gå sammen i et kraftig angrep på regjeringen.

– Hele det gode statsbudsjettet, med de mange utmerkede tiltakene, er druknet i diesel. Jeg kan ikke begripe at så mange oppegående politikere i denne regjeringen kan håndtere en sak så elendig, sier Strand.