Hopp til innhold

OECD spår enda verre krise i Europa

Det er ingen lyspunkter i sikte i eurolandene, heter det i en ny rapport fra OECD. Organisasjonen spår at de to neste årene blir enda verre enn 2011.

Pier Carlo Padoan

OECDs sjeføkonom Pier Carlo Padoan er bekymret

Foto: Eric Piermont / AFP

Ledigheten kommer til å øke og vil stige med mer enn 1,6 prosent, lyder de nye anslagene. Dermed vil den være på over ti prosent i løpet av de neste to årene, skriver Aftenposten. Det gir lite håp for de mange arbeidsledige i Europa, mener Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

– Her må det settes inn kraftige tiltak, sier OECDs sjeføkonom, Pier Carlo Padoan.

– Faren for at gjeldskrisen sprer seg, kan dempes ved å øke kapasiteten til EFSF, eurolandenes krisefond. I tillegg må man bedre muligheten til å benytte balansen til Den europeiske sentralbanken, slik at den kan kjøpe opp statsgjeld for å holde rentene nede, sier Padoan.

Frykter dyp resesjon

I sine prognoser anslår OECD hva som kan skje hvis et lite land «for eksempel Hellas» ikke betaler gjelden sin. Da er det grunn til å frykte at krisen vil spre seg til andre land, som Italia og Spania.

I så fall vil produksjonen i de store OECD-landene i første halvår av 2013 bli fem prosent lavere enn det den ellers ville ha vært. OECD skriver at dette er det samme som en dyp resesjon.

Valutaarbeid i fare

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea

Sjefanalytiker Erik Bruce

Foto: Johan B. Sættem

OECD frykter at valutarbeidet i Europa kan rakne.
– Og det er det grunn til, sier sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce til NRK. Han mener Europa er på randen av en bankkrise.

– Uansett hva landene gjør nå, så er skaden skjedd. Vi må nok regne med å gå inn i en resesjon, sier Bruce.

Bruce mener en bedre kontroll over offentlig pengebruk er nødvendig. Et annet tiltak er at den europeiske sentralbanken rett og slett trykker opp flere penger og kjøper opp mer statsgjeld.

– Hittil har det ikke vært gunstig å ha en felles valuta når man ikke har passet på at alle landene har hatt en felles gjeldspolitikk, sier Bruce.