Hopp til innhold

Slik forsterkes krisepakken

I dag styrkes tiltakspakken regjeringen la frem 26. januar for å bekjempe stigende arbeidsledighet. Se endringene her.

De rødgrønnes finansfraksjon i Stortinget

Magnar Lund Bergo (SV), Reidar Sandal (Ap) og Per Olaf Lundteigen (Sp) presenterte idag de foreslåtte endringene i krisepakken.

Foto: NRK / NRK

26. januar la regjeringen frem en krisepakke som hadde som mål å holde ledigheten nede. I følge finansminister Kristin Halvorsen, skal tiltakene med en samlet prislapp på 20 milliarder kroner holde 15000 personer unna arbeidsledighet i 2009.

Under behandling i finanskomitteen på Stortinget foreslår de rødgrønne partienes finansfraksjon krisepakken styrket på enkelte punkter. Hovedpunktene i regjeringens krisepakke av 26.januar kan du lese mer om nederst på siden.

Finanskomiteen legger fram sin innstilling 10. februar og stortingsbehandlingen er 13. februar.

Leder i finanskomiteen, Reidar Sandal (AP), presenterte i dag de nye forslagene på en pressekonferanse. Trykk på bildet under for å se video.

Video nsps_upload_2009_2_6_12_5_17_191.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dette foreslås endret

  • Tilbakeføring av underskudd for bedrifter. Taket heves fra 5 millioner kroner til 20 millioner kroner for inntektsåret 2008 og 2009. Rettet mot bedrifter som går med underskudd.
  • Avskrivningssatser for næringslivet. Industrien får en ekstra avskrivning på 10 prosent for inntektsåret 2009, for inventar og maskiner. Er ment å stimulere investeringene i store industribedrifter. Retter seg mot bedrifter som går med overskudd, og vil kun ha effekt på investeringer som bedriftene gjør i 2009.
  • Permitteringsregler endres som følge av et svekket arbeidsmarked. Permiteringsperioden foreslås utvidet til 52 uker, mot regjeringens forslag på 42 uker.
  • Fiskeriene: Økt ramme for garantier til fiskerinæringen. Regjeringen økte rammen fra 40 til 320 millioner kroner, mens regjeringspartienes finansfraksjon i dag foreslår en økt ramme i form av en ny ordning der inntil 525 millioner kroner skal tilføres fra Innovasjon Norge.

Påplusningene vil ha en samlet prislapp på anslagsvis 2 milliarder kroner. Dette tilsvarer en økning på 10 prosent i forhold til regjeringens forslag.

Etter alt og dømme vil regjeringens forslag, med justeringene fra de rødgrønnes finansfraksjon, bli vedtatt i Stortinget. Årsaken er at de rødgrønne sitter med flertallet både i finanskomiteen og på Stortinget.

- Endrede avskrivningsregeler burde omfattet alle

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities synes det er ulogisk at akkurat industrien skal få spesielt gode avskrivningsregler, når det er hele næringslivet som sliter.

- Jeg skjønner ikke at akkurat industrien skal få tilgang på slike gunstige avskrivningsordninger når ingen andre bedrifter får det. Det er ingen logikk i det, sier Harald Magnus Andreassen til NRK.

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea mener at krisepakken i utgangspunktet var så stor at det ikke kunne forventes at påplusningene ble særlig mye større enn det nå er lagt opp til.

- Det som er viktig nå er å se hvordan tiltakene påvirker norsk økonomi, og heller komme tilbake med nye tiltak i revidert budsjett til våren, sier Bruce til NRK.

- Kan ikke redde alle

- Vi står overfor ein mye mer dramatisk nedgang i internasjonal økonomi enn det vi har sett på mange tiår, og jeg tror ikke vi helt ut ser dramatikken, sa Jens Stoltenberg idag på Arbeiderpartiets landsstyremøte.

Statsministeren sa at vi nå er inne i en krise som man ikke kan bevilge seg ut av med penger, og at regjeringen ikke kan redde alle arbeidsplassene som er i fare på grunn av den økonomiske krisen.

- Krisa er ikkje over

Her er hovedpunktene i den opprinnelige krisepakken

  • Med andre endringer i statsbudsjettet, økes bruken av oljepenger i 2009 med 27 milliarder kroner.
  • Tiltakene skal ifølge regjeringens beregninger gi 15.000 flere arbeidsplasser ved utgangen av 2009.
  • Kommunene bevilges 6,4 milliarder kroner.
  • Kommunene får et vedlikeholdstilskudd på 4 milliarder kroner som skal gi full dekning for vedlikehold, rehabilitering og mindre investeringsprosjekter som kan ferdigstilles i 2009.
  • Øker de frie midlene til kommunene med 2 milliarder kroner.
  • 3,8 milliarder kroner til samferdsel.
  • Øker arbeidsmarkedstiltakene med 6000 plasser og oppretter 320 nye stillinger i NAV.
  • Utvider maksimalperiode med dagpenger under permittering fra 30 til 42 uker og reduserer arbeidsgivernes lønnsplikt fra 10 til 5 dager.
  • Lærlingetilskuddet økes.
  • Vil opprette 460 nye stillinger i politiet.
  • ENOVA styrkes med 1,2 milliarder kroner. Dette er en økning på 80 prosent.
  • 5000 ladestasjoner for el-biler
  • 3,25 milliarder kroner foreslås til skattelette for næringslivet.
  • Regjeringen foreslår en ordning med konjunkturavhengig skattelette som vil tilføre minst 7 milliarder kroner til de mest utsatte bedriftene over to år. Forslaget innebærer at bedriftene får anledning til å tilbakeføre underskudd for årene 2008 og 2009 mot overskudd i de to foregående år.