
SIER NEI: Kredittilsynet og direktør Bjørn Skogstad Aamo (over) anbefaler å ikke gi det finske finanskonsernet Sampo lov til å overta Storebrand.
Etter behandling i styret i går, har Kredittilsynet sendt brev til Finansdepartementet og Sampo, der det ikke uventet sier nei til at Sampo får overta mer enn 50 prosent av aksjene i Storebrand. Nå gjenstår Finansdepartementets behandling av saken, men det er lite trolig at det vil endre utfallet.
- I de aller fleste tilfellene følger Finansdepartementet
innstillingen fra Kredittilsynet i slike saker. Innstillingen blir tillagt stor vekt, men departementet foretar en selvstendig vurdering og avgjørelse, sier Kredittilsynets direktør, Bjørn Skogstad Aamo.
Kan stride mot EØS-avtalen
Storebrand og Sampo mener derimot at ingenting ennå er avgjort, og setter sin lit til fortolkningen av EØS-avtalen, der den norske regelen om 90 prosent, står svakt.
Lederen Knut Alvestad i kontrolloranet ESA, som overvåker EØS-avtalen, sier til NRK at ESA har satt i gang en formell prosess mot den særnorske 90 prosent-regelen.
- Er denne loven imot EØS-avtalen, må den norske loven vike, sier han.
50 prosent ikke nok
Det finske finanskonsernet søkte 11. juli om tillatelse til å kjøpe Storebrand ved å erverve over 50 prosent av aksjene i Storebrand. Tilsynet legger vekt at det ikke vil være i samsvar med de vilkår som er oppstilt i norsk lov å tilrå at Sampo får konsesjon til å overta mindre enn 90 prosent av aksjene i Storebrand, slik det i utgangspunktet ble søkt om.
Tilsynet mener det ikke er sannsynlig at det finske selskapet får aksept fra aksjonærer som representerer 90 prosent av aksjekapitalen, og dermed kan Sampo ikke benytte aksjelovens bestemmelser til å tvangsinnløse resten av aksjonærene og dermed skaffe seg alle aksjene i Storebrand.
ESA avventer
EFTAs overvåkningsorgan, ESA, har tidligere advart Norge mot å bruke denne eierbegresningsregelen for å stanse Sampos oppkjøp, men avventer uttalelsen fra den norske regjeringen som trolig kommer i høst.
- ESA har ingen kommentar til Kredittilsynets uttalelse. Vi
venter på regjeringens endelige uttalelse, sier president Knut Almestad i ESA til NTB.
Almestad har tidligere sagt at Norge har misforstått intensjonen med EØS-avtalen. Han fryktet at Sampos forsøk på oppkjøp av Storebrand kan komme til å ende i retten. Han mener at norske myndigheter klamrer seg til en rekke lover og regler som strider mot EØS-avtalen. EØS og EU er særlig opptatt av finansmarkedet, som er det dårligst utviklede innenfor EUs indre marked.
Konsekvent behandling
Kredittilsynet understreker at resultatet ikke ville blitt et annet om Sampo hadde vært et norsk selskap. Av hensyn til likebehandling, og av hensyn til andre aktører i det norske finansmarkedet, er det viktig med en konsekvent behandling, heter det i brevet til Finansdepartementet.
Tilsynet viser til at norske og utenlandske aktører i det norske finansmarkedet gjennom lengre tid har innrettet seg i henhold til lovgivning og myndighetenes praksis. Tilsynet har heller ikke funnet det nødvendig å gi noen uttømmende vurdering av andre sider ved saken.
Fortsatt optimistisk Sampo-sjef

GIR SEG IKKE: Sampo-sjef Bjørn Wahlroos mener at avslaget ikke kommer overraskende.
- Avslaget fra Kredittilsynet om å få kjøpe Storebrand forandrer ikke vårt mål om å få til en rask avgjørelse i Sampos favør, opplyser sjefen i Sampo, Bjørn Wahlroos, til NTB.
Wahlroos sier at avslaget ikke kom overraskende siden
Kredittilsynets direktør, Bjørn Skogstad Aamo, tidligere har kunngjort at EØS-reglene ikke vil bli tatt i betraktning når innstillingen skulle utarbeides.
- Innstillingen er da heller ikke i samsvar med EU-kommisjonens rett til å vurdere fusjoner i henhold til EØS-reglenes bestemmelser om fri bevegelse av kapital. Vi venter at det norske Finansdepartementet vil vurdere alle sidene av denne saken og avventer reaksjoner fra ulike myndigheter i EU-sfæren, påpeker Sampo-sjefen.
DnB ikke overrasket
- Vi registrerer innstillingen fra Kredittilsynet og er ikke spesielt overrasket over konklusjonen.Innstillingen er i samsvar med tidligere praksis på dette området og i tråd med de signaler Kredittilsynet er kommet med tidligere, sier informasjonsdirektør Jarl Veggan i Den norske Bank (DnB).
Han understreker at ballen nå ligger i Finansdepartementet, og at DnB ikke vil foreta seg noe som helst i denne saken før avgjørelsen er tatt i departementet. DnB har selv kommet med et tilbud om å overta Storebrand.
Storebrand beklager
-Vi beklager selvsagt at Sampo fikk nei, men det er mye positivt i innstillingen fra Kredittilsynet, sier informasjonsdirektør Egil Thompson i Storebrand til NTB.
Blant de positive momentene trekker Thompson fram
Kredittilsynets påpekning av at et Sampo-oppkjøp av Storebrand vil kunne ha en positiv virkning for konkurransen innen bank og forsikring i Norge.
Tilsynet sier også at de vil foreta en ny vurdering av Sampos soliditet og de finske tilsynsreglene for bank og forsikring i tilfelle selskapet når over 90-prosentgrensen, påpeker informasjonsdirektøren.
Thompson understreker at innstillingen ikke berører problemene i forhold til EØS-reglene som denne saken reiser. På denne bakgrunnen og på bakgrunn av de signalene som er gitt fra Kredittilsynet tidligere, mener Thompson at innstillingens konklusjon ikke kom som noen overraskelse.
Ingenting avgjort
Storebrands direktør Idar Kreutzer sier at striden rundt Sampo-Storebrand langt fra er over selv om Kredittilsynet har gitt sin innstilling til Finansdepartementet.
- Det blir ingen løsning før problemene rundt EU og EØS er
avklart, sier Kreutzer, som viser til at ingenting er endret i selskapets forventninger til fremdriften i denne saken.
- Dette er en omfattende sak, sier Kreutzer, og minner om at konsesjonsbehandlinger vanligvis tar mellom seks og ni måneder. Sampos bud på Storebrand ble levert 21. mai.
Høyre og Sp fornøyd
Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss støtter Kredittilsynets vurdering av Sampo/Storebrand-saken.
- Tilsynets konklusjon er som ventet, og jeg er enig i den, sier Foss til NTB.
Han tror ikke Kredittilsynets tilråding vil vekke politisk
strid. Det har vært et bredt politisk ønske om å bevare
Storebrand på norske hender.
Senterparti-leder Odd Roger Enoksen sier seg også fornøyd med Kredittilsynets anbefaling.
- Noe annet ville vært en kraftig svekkelse av norsk
finansmiljø. De to største finansielle aktørene, DnB og
Storebrand, bør fortsatt være på norske hender, sier han.
KAMPEN OM STOREBRAND
- * - Det finske finanskonsernet Sampo la inn bud på Storebrand 21. Budet fikk støtte fra både styret og de ansatte i Storebrand.
- * - DnB la samtidig inn et forslag om fusjonsforhandlinger.
- * - Sampos bud var på 75 kroner per aksje, mens DnBs bud innebærer 64 kroner per aksje.
- * - Debatten som fulgte, viste at flertallet av norske politikere ønsker at Storebrand skal forbli på norske hender. Fremskrittspartiet understreker at dette ikke er en sak som norske myndigheter skal blande seg inn i.
- * - Store aksjonærer som Folketrygdfondet og Orkla har gitt betingede aksepter til Sampo.
- * - 83,5 prosent av aksjonærene aksepterte Sampos bud ved budfristen 12. juli. Budfristen er deretter blitt forlenget, siste gang til 28. september.
- * - Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har sagt at regjeringen ikke vil ta stilling til saken før etter valget.
- * - Det har oppstått juridisk diskusjon om norsk lov gjelder i denne saken eller om reglene i EØS-avtalen skal gjelde. EFTAs overvåkingsorgan ESA avventer regjeringens uttalelse, men ser ikke bort fra at saken kan ende i rettsapparatet.