Hopp til innhold

Reiten visste om trøbbel i Libya

Hydrosjef Eivind Reiten skal ha visst at det var problemer knyttet til den virksomheten Hydro overtok fra Saga i Libya, men trodde at problemene ble løst.

 

Eivind Reiten

Hydros konsernsjef Eivind Reiten.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Konsernsjef og styreleder i Hydro Eivind Reiten var ikke uvitende om den mulige korrupsjonssaken i Libya, skriver Aftenposten.

Etter det avisen får opplyst, var Reiten kjent med at det var behov for å rydde opp i avtaler som Saga Petroleum hadde inngått i Libya.

Men Reiten skal ha trodd at det var ryddet opp i saken på en slik måte at den var ute av verden, skriver avisen.

Selvgransking

Hydro gransket selv Libya-avtalen for fire år siden - og fant ingen feil i håndteringen av saken.

 – Etter Statoil-skandalen i 2003 var det full gransking i Hydro av alle avtaler, bekrefter tidligere ansatterepresentant i Hydro-styret Odd Semstrøm overfor Dagens Næringsliv.

Håndteringen av Libya-avtalen fikk bestått. Den ble vurdert som avsluttet på en god måte, sier kilder til DN.

Fornøyde

Utbetalingen som har utløst saken var på 6,85 millioner dollar, noe som tilsvarer rundt 40 millioner kroner i dag. Hydro reagerte på at det ikke var mulig å spore hvor pengene til syvende og sist ville havne.

Hydro valgte av flere grunner å takke nei til avtalen. Konsulenthonoraret ble likevel utbetalt, for å få saken ut av verden.

Dermed mente de at saken var avsluttet uten at Hydro hadde gjort seg skyld i korrupsjon, i og med at selskapet ikke hadde oppnådd noen fordeler som følge av betalingen.

Hydro-historie

Historieprofessor Einar Lie ved Universitetet i Oslo var med på å skrive Hydros historie som kom ut da selskapet ble 100 år i 2006. Han støtter påstanden om at Reiten må ha visst om Libya-avtalene som Hydro arvet da selskapet kjøpte Saga i 1999.

– Det var klart at Saga-porteføljen ikke var innenfor Hydros etiske retningslinjer. Dette var velkjent i Hydros ledelse, sier Lie til E24.no

Tillit

Tidligere internasjonal direktør Morten Ruud og oljedirektør Tore Torvund var begge involvert i avsluttingen av avtalen og sittter nå i konsernledelsen i det nye selskapet StatoilHydro.

Sistnevnte var ansvarlig for Libya-virksomheten i Hydro, men konsernsjef i StatoilHydro Helge Lund, sier til Aftenposten at han har full tillitt til Torvund. Selv har Torvlund så langt ikke kommentert saken.