NRK Meny
Normal

Partene tilbake hos Riksmeklingsmannen

Partene i kommunestreiken har kommet tilbake til Riksmeklingsmannens kontor, etter at å ha vurdert og finlest skissen fra meklingsmann Dag Nafstad. Alt tyder på at streiken nå er over.

Video Pptimisme å spore i gangene

Alle signaler tyder på at streiken går mot en slutt, sier NRKs reporter Line Tomter, som er ved Riksmeklingsmannens kontor, like etter klokken 13.

Partene har i hele dag diskutert og finlest skissen hver for seg.

– Alle delgasjonene har nå kommet i hus, opplyser Tomter.

Riksmeklingsmannenes kontor opplyser at Nafstad vil komme med en uttalelse omlag kl. 14.

Finleser detaljer

– Det vi får høre, er at man nå er enige om alle hovedpunktene i denne skissen, og det lover godt, sa Tomter litt etter klokken 12.

Partene finleste da detaljene i skissen.

Kommunestreiken har vært den største i Norge på 30 år. I nesten to uker har tusenvis av kommuneansatte streiket for likelønn og mer sentral fordeling av pengene.

Davidsen dro

Like før klokken 11.00 dro Jan Davidsen, forhandlingsleder for LO Kommune, fra Riksmeklingsmannens kontor og til et møte for å diskutere skissen.

Meklingsmann Nafstad har i dag hatt tro på en løsning, uten å sette en frist for partene for når de måtte si ja eller nei.

– Når jeg har lagt frem en skisse, er det selvfølgelig med utgangspunkt i at jeg har et håp om at alle vil kunne godta den, sa Nafstad klokken 09 i dag.

3,5 prosent

Etter det NRK erfarer, ligger det en total lønnsramme på 3,5 prosent i skissen.

Det er 0,5 prosent høyere enn det opprinnelige tilbudet fra arbeidsgiverorganisasjonen KS og innebærer nye lønnsmidler tilsvarende 500 millioner kroner for dette lønnsoppgjøret, men nesten det dobbelte i hele KS-området.

Følgende skal også være foreslått:

  • Et generelt tillegg på 2,1 prosent, minimum 7100 kroner. Da partene gikk hvert til sitt 30. april i år var tilbudet på 0,9 prosent og 2700 kroner.
  • For stor kommunale grupper vil det samlede lønnshoppet bli på minimum 12.000 kroner.
  • Ansatte i skoleverket får et særskilt tillegg på 1,15 prosent, noe som tilsvarer vel 3500 kroner på en gjennomsnittlig lærerlønn. Lærerne krevde opprinnelig 5000 kroner.
  • Sykepleiere med høyere utdanning vil få et kronetillegg på rundt 2000 kroner.
  • Et eget tillegg for høyskolegruppene (tre års utdanning eller mer).
  • Den omstridte lokale potten med lønnstillegg skal KS ha godtatt å redusere fra opprinnelige 1,4 prosent ned til 0,8 prosent. Dette er penger som skal fordeles lokalt, men med enkelte sentrale likelønnsføringer på pengene.

LES OGSÅ: Kommunene kommer raskt i gang når streiken avblåses
LES OGSÅ: Sliten av å streike
LES OGSÅ: Streikeviljen er stor

Sier trolig ja

Arbeidsgivere og ansatte på Riksmeklingsmannens kontor møttes klokken 8 onsdag, fordi meklingsmannen hadde tro på en løsning.

Ifølge VG, som sitter med samme opplysninger, vil trolig både YS og Akademikerne akseptere skissen de fikk servert tirsdag kveld.

– Vi mener det er en ramme som er bra, både med noe større ramme og med mer til sentrale tillegg. Derfor er vi innstilt på å si ja, sier en av avisens kilder i YS.

Vil fortsatt merkes

Selv om partene skulle komme til enighet onsdag, vil en del offentlige tjenester ikke kunne starte opp igjen før tidligst torsdag, sier FAFO-forsker Kristine Nergård til NRK.

– En del av de tjenestene som starter på morgenen, som skole og barnehage, vil jeg tro må vente en dag til. Men at de som for eksempel jobber på sykehjem kan komme på jobb i løpet av ettermiddagen, er ikke urimelig å vente, sier Nergård.

LES OGSÅ: Tar barna med på jobb på grunn av streiken
LES OGSÅ: Raser mot streikebryteri

Det er heller ikke gitt at alle de fire hovedorganisasjonene godtar skissen til løsning og velger å fortsette streiken.

– Det er en teoretisk mulighet for det. En hver organisasjon i kommunesektoren kan si ja eller nei, men jeg tror at nå når alle partene er innkalt til møte, så er det mest sannsynlig at vi får ja fra alle hovedsammenslutningene, sier Nergård.