NRK Meny
Normal

Papirmaskinen som ble altfor dyr

Norske Skog skulle spare hundretalls millioner på å flytte den ene papirmaskinen fra nedlagte Union fabrikker i Skien til Brasil.  Nå er prosjektet lagt på is for godt, og selskapet taper 450 millioner kroner.

Containerskip fraktet papirmaskinen fra Norske Skog Union til Brasil.
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Norske Skog vedtok i 2006 å flytte en av de brukte papirmaskinene fra nedlagte Norske Skog Union i Skien til Norske Skog Pisa i Brasil.

Flyttingen skjedde ved at maskinen ble plukket ned i mindre deler og fraktet til Brasil med containerskip.

I følge Aftenposten ble 370 containere brukt til å frakte den enorme maskinen til den lille brasilianske landsbyen Jaguariaiva, der Norske Skog Pisa holder til, 80 mil fra Rio de Janairo.

Katastrofeprosjektet stanset i dag

Men enorme kostnadsoverskridelser har i dag ført til at Norske Skog legger hele prosjektet på is. Det blir dermed ikke liv i den gamle Union-maskinen i Brasil.

Konsernsjef Christian Rynning Tønnesen i Norske Skog

Konsernsjef Christian Rynning Tønnesen i Norske Skog har nylig vært på besøk hos Norske Skogs fabrikk i Brasil.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Opprinnelig var kostnadsrammen ved å flytte fabrikken 210 millioner dollar, men en gjennomgang Norske Skog har gjort viser at det vil koste 400 millioner dollar, tilsvarende mer enn 2 milliarder norske kroner, å fullføre det.

- Den viktiste årsaken er at kostnadene på alle områder i Brasil har steget voldsomt, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratli til NRK.

I tillegg har selskapet fått kostnadsøkninger på grunn av valutaeffekter, ved at kun den opprinnelige kostnadsrammen var valutasikret.

Ved å stanse prosjektet i dag taper Norske Skog 450 millioner kroner.

Skal lagres i småbiter i Brasil

- Arbeidet med å sette sammen maskinen igjen der ned var påbegynt, og utstyret skal lagres ved fabrikken, sier Tom Bratli.

Han sier at beslutningen om å stanse prosjektet er endelig, men det vil kunne være mulig å starte det igjen på et senere tidspunkt, mener Bratli.

Fornuftig beslutning

Og analytiker Hans Erik Jakobsen i First Securities synes at det er en fornuftig beslutning Norske Skog har tatt ved å skrinlegge prosjektet.

- Norske Skog har betydelig gjeldsforfall som skal betjenes de neste årene, så at man velger å skrinlegge investeringene i en periode med svak inntjening er fornuftig, sier Jacobsen.

Analytikeren mener at papirmaskinen kan settes sammen på et senere tidspunkt dersom markedsforholdene blir bedre.

Straffes på Oslo Børs

På Oslo Børs er Norske Skog-aksjen rett etter klokken 11 ned 10,5 proset mens hovedindeksen stiger 1,1 prosent.