Hopp til innhold

Oslo-borgere har dårlig kjøpekraft

Folk i Oslo har langt mindre penger å rutte med enn innbyggerne i en rekke andre europeiske byer, ifølge en fersk undersøkelse.

Oslo sett fra Ekebergrestauranten

Oslo havner på 26. plass i en ny kjøpekraftundersøkelse blant byer i verden, bak byer som London, Dublin, Berlin, Brussel, København og Stockholm.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Den sveitsiske storbanken UBS har målt kjøpekraften i flere byer i verden. Oslo havner bare på en 26. plass, bak byer som London, Dublin, Berlin, Brussel, København og Stockholm.

Steinar Juel

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea registrerer at Oslo har de fjerde høyeste lønningene blant byene i undersøkelsen, men at verdens høyeste priser gjør at kjøpekraften er dårlig.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Jeg er kanskje litt overrasket over at vi kom så langt ned, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NRK.

Han registrerer at Oslo har de fjerde høyeste lønningene. Det som sender hovedstadens innbyggere så langt ned i kjøpekraft, er verdens høyeste priser.

– En mindre andel av vår økonomi går til privat forbruk enn i en del andre land, fastslår Juel.

LES: Undersøkelsen fra UBS (ekstern lenke)

Jevnere fordelt

– Dette er litt kuriøst å se, og bekrefter forsåvidt inntrykket mange turister som kommer hit har. De synes det er dyrt her, sier Juel.

Han påpeker like fullt at en slik undersøkelse ikke tar hensyn til offentlige goder, og at inntektene er mer jevnt fordelt mellom ulike yrker og distrikter i Norge enn i mange andre land.

(Saken fortsetter under bildet)

Salg i butikkene på Aker Brygge i Oslo

Oslofolk har mindre penger til privat forbruk enn innbyggere i mange andre byer. Trolig klarte butikkene på Aker Brygge å selge unna noen varer under høstsalget likevel.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– En del yrker er mye høyere lønnet i utlandet. Særlig for ledere, innen finans og for en del spesialistyrker, forklarer sjeføkonomen.

LES OGSÅ: – Lavere lønnsvekst i vente

Juel sier det ligger i kortene at kjøpekraften vil øke også i Norge, grunnet en god utvikling i norsk økonomi.

Stang: – Skyldes høyt skattetrykk

Oslos ordfører Fabian Stang er skuffet, men ikke overrasket, over at innbyggerne ikke har mer å rutte med:

Fabian Stang

Oslos ordfører Fabian Stang liker 26. plassen i undersøkelsen dårlig.

Foto: Karl Erik Brøndbo / NRK

– Jeg er vel egentlig ikke overrasket. Jeg må si at jeg liker veldig dårlig at vi ligger på 26. plass, sier Stang til NRK.

– Det skyldes nok rett og slett at vi i Norge har et forholdsvis høyt skattetrykk, slik at disponibel inntekt blir begrenset, og at vi derfor får dårligere kjøpekraft.

LES OGSÅ: Luanda dyrere enn Tokyo

Delte meninger i London

I Storbritannia er meningene delte om Londons innbyggere fortjener å ligge ti plasser over Norge i kjøpekraft.

– Jeg er nokså overrasket, faktisk. Jeg synes det er svært dyrt i London, og for meg er det ganske vanskelig å få lønna til å strekke til hver måned, forklarer Rebecca Singer til NRK.

LES OGSÅ: Verdens dyreste by å leve i

London-beboer Charlotte Hendrit forstår på sin side at den britiske storbyen slår Oslo:

– Jeg er ikke overrasket. Det er fremdeles mye velstand og kjøpekraft her. Såvidt jeg forstår er mat og slike ting mye dyrere i Norge, sier hun.

Folk i Oxford Street i London, Storbritannia

Folk haster nedover handlegaten Oxford Street i London. Beboere i den britiske hovedstaden har høyere kjøpekraft enn i Oslo, ifølge undersøkelsen.

Foto: Carl Court / Afp