Hopp til innhold

4 millioner kroner i bot til FAST

Økorkim har gitt søkeselskapet FAST bot på 4 millioner kroner for ulovlig manipulering av regnskapet.

John Markus Lervik

John Markus Lervik var administrerende direktør i det norske søketeknologiselskapet Fast Search & Transfer i 2006. Selskapet er i dag bøtlagt av Økokrim.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Bakgrunnen for forelegget er at Økokrim mener at selskapet i 2006 inntektsførte 80 millioner kroner som det ikke var grunnlag for.

- Økokrim har etterforsket en mistanke om at selskapet ulovlig har manipulert årsregnskapet for 2006. Etterforskningen har resultert i et forelegg på 4 millioner kroner, som vi mener er riktig i forhold til rettspraksis, sier statsadvokat Bård Thorsen til NRK.

Fast har vedtatt boten.

I 2008 kjøpte giganten Microsoft selskapet for nærmere 7 milliarder kroner, for å sikre seg søketeknologi som skulle for alvor konkurrere med erkefienden Google.

LES: Microsoft har kjøpt Fast

Daværende administrerende direktør John Markus Lervik sluttet i Microsoft/FAST i januar 2009, etter beskyldninger om regnskapsfusk.

Den banebrytende søkerteknologien Fast ble utviklet i miljøet ved Gløshaugen ved NTNU, og dette teknologimiljøet var også en av faktorene som førte til at blant andre Google og Yahoo etablerte seg i Trondheim.

LES: Takker Fast-gründere

- Microsoft har samarbeidet

I meldingen skriver statsadvokat Bård Thorsen at Microsofts oppkjøp skjedde i etterkant av hendelsene som har utløst boten, og at selskapet har samarbeidet med Økokrim under etterforskningen.

FAST skal ha innført nye kontrollrutiner for å hindre at noe tilsvarende skal kunne skje i fremtiden.

- Så ingen annen utvei

Da Microsofts toppsjef Steve Ballmer besøkte Norge i forbindelse med oppkjøpet skrøt han av FAST-gründerne John Markus Lervik og Bjørn Olstad og kalte dem fantastiske.

- Vi ønsket å bli større på bedriftssøk, men ble hele tiden slått av Fast. De var de beste, og til slutt så vi ingen annen utvei enn å kjøpe dem, fortalte Ballmer.

Jens Stoltenberg og Steve Ballmer

Microsofts toppsjef Steve Ballmer møtte statsminister Jens Stoltenberg i 2008 i forbindelse med oppkjøpet av FAST.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX