Hopp til innhold

Gjenopptar forhandlinger om grønne sertifikater

Regjeringen gjenopptar forhandlingene om grønne sertifikater med Sverige. 
- Dette er en gledens dag og en merkedag for miljøet, sier SVs Inga Marte Thorkildsen.

Inga Marte Thorkildsen, SV
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Målet med grønne sertifikater er å gjøre fornybar elproduksjon, som vind-, bio-, bølge- og vannkraft, lønnsom.

Ambisiøst mål

Ordningen skal gjøre produksjon av fornybar energi mer lønnsom, men betyr at strømmen blir dyrere.

Forhandlingene om et felles svensknorsk sertifikatmarked har tidligere brutt sammen fordi regjeringen fryktet ordningen ble for dyr for norske forbrukere og norsk næringsliv.

Olje- og Energiminister Åslaug Haga

Olje- og Energiminister Åslaug Haga.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Regjeringen har et ambisiøst mål om 30 TWh ny fornybar energiproduksjon og energieffektivisering innen 2016. For å nå dette målet må gode ordninger som stimulerer til produksjon av fornybar energi på plass, sier olje- og energiminister Åslaug Haga i en pressemelding. 

Parkert i mars i fjor

Det var i fjor vinter daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen parkerte de årelange bestrebelsene på å danne et svensknorsk sertifikatmarked - ett marked analyseselskaper Econ har beregnet vil gi svært store gevinster også for norsk kraftbransje. Grunnen er særlig de gunstige forholdene for utbygging av norsk vindkraft, både på land og til havs.

For dyr ordning

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen mente et felles norsk-svensk elsertifikatmarked ikke burde gjennomføres fordi det ble for dyrt for norske forbrukere. Da hadde regjeringen forhandlet med svenskene siden nyttår.

- Hovedårsaken til at drøftingene ikke førte fram, var at et norsk-svensk elsertifikatmarked ville ha blitt en for dyr ordning for norske forbrukere og norsk næringsliv, het det i en pressemelding fra Olje- og energidepartementet.

- Forbrukerne ikke spurt

- Etter det vi kjenner til, så har Enoksen verken forhørt seg med forbrukerne eller forbrukerorganisasjonene i denne saken, Skal man skyve forbrukerne foran seg, så tar vi det som en selvfølge at vi blir hørt før dette skjer, sa underdirektør og fagansvarlig for strøm i Forbrukerrådet, Olav Nyhus, i en kommentar til Enoksens påstander.

- At Enoksen antar et en ordning med elsertifikater blir for dyr for norske forbrukere er ikke godt nok, la Nyhus til. Beregningene ble nemlig ikke lagt frem den gangen.

NRK var blant dem som ba om å få se bakgrunnen for påstandene.

Kritisk vind fra alle kanter

Enoksens nei til grønne sertifikater møtte kritikk fra nær sagt alle. – Det er en skandale! Det vi har sett fra regjeringen til nå er at de satser på olje og gass og dropper fornybar energi, sa Einar Håndlykken i miljøstiftelsen ZERO til NTB.

– Det er frekt at Enoksen skyver forbrukerne foran seg i denne saken. Hvis man skal komme opp med et annet system isteden, vil det også koste for forbrukerne, sa leder Bård Lahn i Natur og Ungdom

Kraftig tilbakeslag

– Enoksens nei gir større fare for høyere priser på kraft, sa kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Energibedriftenes Landsforening- EBL- til nyhetsbyrået NTB.

Han viste til at mange prosjekter ventet på en slik sertifikatordning for å bli bygget. Fornybar energi er nemlig i mange tilfeller ulønnsomt, sett opp mot forurensende energikilder- og dermed må utbygging av fornybar energi gis støtte for å bygges ut. I alle fall i første omgang- særlig mens teknologiene er nye.

Leder Gunnar Kvassheim (V) i Stortingets energi- og miljøkomité mente regjeringens nei var et kraftig tilbakeslag for utbyggingen av fornybar energi i Norge. Han mente de rød-grønne har vært altfor passive i forhandlingene med svenskene. Og senest i februar ba opposisjonen på Stortinget regjeringen om å gjenoppta forhandlingene om grønne sertifikater.

Nå blir de trolig en del av det store klimaforliket som det pågår forhandlinger om på Stortinget.