Norske Skog stenger en maskin

Styret i Norske Skog går inn for å legge ned en maskin på Follum. 200 arbeidsplasser ryker og de ansatte frykter at dette er begynnelsen på full nedleggelse.

Norske Skog Follum

Styret i Norske Skog foreslår å legge ned en papirmaskin på Follum.

Foto: NRK

I tillegg til å stenge en av tre maskiner på Follum på ubestemt tid, stenger Norske Skog-styret også permanent en fabrikk i Tsjekkia og en fabrikk på ubestemt tid i Sør-Korea.

Samlet kuttes 450.000 tonn produksjonskapasitet - sju prosent av selskapets samlede kapasitet globalt.

- For å bidra til en mer kostnadseffektiv drift i Norske Skog vil vi stenge ulønnsom kapasitet, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie.

Store overskridelser - direktør går

Norske Skog må også stanse byggingen av en papirfabrikk i byen Pisa i Brasil. Prosjektet hadde en opprinnelig kostnadsramme på 1,3 milliarder kroner, og planen var å flytte den nedlagte papirmaskinen fra Union i Skien til den nye fabrikken i Brasil.

- Ved å flytte PM7 fra Skien til Pisa så kommer Norske Skog til å doble kapasiteten på avispapirproduksjon i den regionen, og dermed styrker vi markedsposisjonen vår, sa kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog til NRK i desember 2006.

Men prosjektet er nå estimert til å koste to milliarder - en overskridelse på 700 millioner kroner - og stanses.

Med bakgrunn i overskridelsene har Antonio Dias, konserndirektør med ansvar for magasinpapir og Norske Skogs virksomhet i Sør-Amerika, besluttet å fratre sin stilling.

Les mer om flyttingen av papirmaskinen her: Nytt svik av Norske Skog og Papirmaskin fra Union til Brasil .

- Gal beslutning

Investor Petter Stordalen er oppgitt over Norske Skog-styrets beslutning om å legge ned en av papirmaskinene ved Follum fabrikker.

– Dette er en dårlig og helt feilaktig beslutning. Styret viderefører den linjen som førte til nedleggelse av Union i Skien. Dette går i helt feil retning, sier han til NTB.

Kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog

Kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Sammen med Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik eier han nesten 6 prosent av Norske Skog gjennom selskapet Unionen og er nest største aksjonær. Unionen har kjøpt seg opp i Norske Skog for 475 millioner kroner, men raset i aksjekursen de siste månedene har nesten halvert papirverdien.

Les mer om Unionen her: Garantert bråk i Norske Skog

Styrets anbefaling

"Et stadig svakere marked har resultert i midlertidig produksjonsstans ved flere av Norske Skogs anlegg de siste årene. Produksjonskapasiteten utnyttes derfor ikke effektivt. Samtidig har den vedvarende overkapasiteten bidratt til en svak prisutvikling for selskapets produkter," skriver Norske Skog i en pressemelding etter styremøtet.

Styret har følgende anbefaling til bedriftsforsamlingen som skal gjøre vedtak i saken 12. mars:

  1. Bedriftsforsamlingen gir styret fullmakt til permanent stenging av Norske Skog Steti.
  2. Bedriftsforsamlingen gir styret fullmakt til stenging av PM2 på Norske Skog Follum på ubestemt tid.
  3. Bedriftsforsamlingen gir styret fullmakt til stenging av Norske Skog Cheongwon på ubestemt tid.

Frykter nedleggelse på sikt

Før møtet sa de ansattes styrerepresentant Stein-Roar Eriksen dette om det da mulige utfallet at en maskin ved Follum blir stengt:

- Vi frykter at lønnsomheten ved Follum blir så drastisk redusert dersom dette forslaget blir vedtatt, at det på sikt kan føre til nedleggelse av hele Follum, sa Eriksen.

Etter møtet sa Eriksen til DN.no at han var skuffet og småforbannet: - Skuffet og passe småforbannet

Nett-TV: Stenger papirmaskin