Hopp til innhold

Nedleggelse på Herøya

Arbeiderne ved Hydro Magnesium Porsgrunn tapte kampen om arbeidsplassene sine. Minst 600 arbeidsplasser forsvinner innen 1. april neste år.

SPISSROTGANG: Generaldirektør i Norsk Hydro, Eivind Reiten (i midten), måtte gå spissrotgang mellom 200 demonstrerende Herøy ansatte da han ankom bedriftsforsamlingen torsdag morgen.

Fortvilelsen sto å lese i ansiktene til de ansatte da de fikk beskjeden: Bedriftsforsamlingen har vedtatt at magnesiumfabrikken skal legges ned. Åtte stemte mot, 11 for.

- Det er all grunn til å føle med de ansatte som blir berørt. Nå går administrasjonen og de fagorganiserte i et nært samarbeid for å sette i verk tiltak som kan avdempe problemene rundt avviklingen av produksjonen, sier generaldirektør Eivind Reiten i Norsk Hydro til NTB.

Den innbitte kampen for å redde arbeidsplassene ble ikke kronet med hell, nå er det usikkerheten som råder. Minst 600 mister jobben, men ringvirkningene kan bli enda større. Ifølge forskningsstiftelsen FAFO kan 3.300 arbeidsplasser gå tapt i Grenlands-regionen som følge av nedleggelsen, hvis det ikke blir alternativ aktivitet.

Magnesiumfabrikken i Porsgrunn skal være endelig avviklet innen 1. april neste år.

Norsk Hydro har innført ansettelsesstopp i hele konsernet med øyeblikkelig virkning, slik at det kan vurderes om ansatte fra magnesiumfabrikken kan tilbys andre jobber. Penger vil også bli brukt til å gå inn med investeringer og risikokapital for at ny virksomhet kan etableres i den gamle industriparken. I tillegg kan det bli aktuelt med andre tiltak.

– Helt jævlig

SLUTT: Dette skiltet sto igjen ved Norsk Hydros bygg på Vækerø i Oslo i dag.

– Det tøffe nå blir å ta vare på de ansatte, sier leder i Herøya arbeiderforening, Per Wold, til NTB. Han har selv arbeidet ved fabrikken i 30 år, og er tydelig preget av nederlaget, men denne dagen tenker han mest på klubbmedlemmene.

– De har det helt jævlig, er den klare beskjeden fra arbeiderforeningens leder.

Frustrasjonen kom da også tydelig til syne fra de 200 arbeiderne som hadde tatt turen til Oslo for å demonstrere mot Hydro-ledelsens nedleggingsplaner. Mens de stemte i med kamprop og håpet på det beste tidligere på dagen, snudde stemningen totalt. Demonstrasjonsplakater ble kastet, spyttet på og tømt kaffe på utenfor inngangen til Hydros kontorer på Vækerø i Oslo. Tårene var ikke langt unna.

Arbeiderne samlet seg til en "begravelsesseremoni" med en gang vedtaket ble kjent. "Hydro Magnesium Porsgrunn. Høyt var du elsket, sårt er du savnet" står det på et skilt der en magnesiumbarre ble begravd. Sørgebåndene ble også tatt fram.

Generaldirektør Eivind Reiten har ikke problemer med å forstå reaksjonene, selv om han mener det ikke kan være overraskende at bedriftsforsamlingen inntar samme standpunkt som styret i Norsk Hydro tidligere har gått inn for.

40 prosent

– Vi har hatt svinginger i alle år, men har alltid kommet oss opp igjen. Jeg skjønner ikke politikken i dette. Det er nå vi kunne begynt å tjene penger, sier prosessarbeider Berit Omdahl (63) til NTB.

FIKK KJEFT: Styreformann i Norsk Hydro, Egil Myklebust, beroliget de rundt 200 demonstrerende Herøy ansatte at de skulle behandle saken med orden og ro.

Årsaken til nedleggelsen er ifølge Hydro markedssituasjonen. Det er kineserne, som med sine lave priser har tatt 40 prosent av markedet, og de er kommet for å bli. Denne forklaringen fnyser Omdahl av.

– Det er ingen som vil ha det dårlige magnesiumet som kineserne produserer. Vi produserer verdens beste magnesium, sier hun.

– Dette er første året vi går med minus. Hydro har vanligvis hatt bedre "stayerevne" enn dette, sier Per Wold oppgitt. Lederen i arbeiderforeningen frykter at det blir vanskelig for de ansatte å finne seg nytt arbeid.

Reiten tilbakeviser påstanden om at 2001 er første år magnesiumfabrikken går med underskudd. Det samme var tilfellet i første halvdel av 1990-tallet. Fra 1995 kunne fabrikken vise til positive driftsresultater, men tross dette var ikke overskuddet stort nok til å kunne betjene kapitalkostnadene.

- I år har det vært en kraftig negativ utvikling, og vi forventer at situasjonen bare forverrer seg framover. Dersom det var riktig at kundene ikke ville ha kinesisk magnesium, hadde vi ikke stått i denne situasjonen. Men kundene går over og prisene faller, sier generaldirektør Eivind Reiten.

Lyd og video