Hopp til innhold

Mastercard-kunder forsøkt svindlet

Igjen er nordmenn utsatt for svindelforsøk fra kriminelle over internett. Gjennom en epost, som ser ut til å komme fra kredittkortselskapet Mastercard, blir kundene bedt om å oppgi personlig kortinformasjon.

- Nordmenn har heldigvis godt nettvett, og det er få som vanligvis biter på slik svindel, forteller informasjonssjef i Teller AS, Thomas Midteide.

Vibeke Dalseg skaffet seg Mastercard for kort siden, og ble overrasket av mailen hun fikk sent i går kveld. 

Stadig nye svindelforsøk via epost.

- Jeg sjekket eposten rett før jeg la meg og la først merke til den store Mastercardlogoen. Under ble jeg bedt om å trykke på en lenke og oppgi sikkerhetskoden min, forteller hun.

- Jeg har bare hatt kort i et par måneder, så jeg ble naturlig nok litt redd for at det skulle ha kommet på avveie, sier hun.

Eposten hun mottok kan ved første øyekast virke ekte.

Den er skrevet på engelsk og gir inntrykk av at det er registrert unormal aktivitet på kontoen. Kunden blir bedt om å klikke seg inn på en nettside for å oppgi sikkerhetskoden, men om man ser nøye etter peker nettadressen til en tysk server.

- Biter ikke på

 - Dette går jevnt over hele året. Det er mye misbruk av logoer fra finansinstitusjoner i slike masseutsendelser av epost, forteller informasjonssjef i Teller AS, Thomas Midteide, til NRK.

Tidligere har det vært et par lignende tilfeller hvor kunder i Nordea og Dnb Nor har mottatt norskspråklige svindelmail med samme fremgangsmåte.

- Verken bank eller kortselskaper vil noen gang be deg om å oppgi kortinformasjon via mail. Det er det heller ikke behov for, siden vi sitter på denne informasjonen selv, sier Midteide.

Han har inntrykk av at svært få nordmenn biter på svindelforsøkene:

- Jeg har inntrykk av at de aller fleste har godt nettvett, sier han.

Virket ekte

Vibeke Dalseg valgte å holde hodet kaldt da hun mottok eposten.

- Det er klart man skvetter. Jeg pleier å være skeptisk, men dette så ekte ut. Jeg valgte likevel å vente til i dag morges til jeg hadde fått snakket med Mastercard og fått bekreftet at det var snakk om svindel, sier Dalseg.