Mange kjøper bolig over evne

De fleste i Oslo har for lav inntekt til å kjøpe de billigste boligene som ligger ute på markedet.

Boligsalg

Boligprisene er i ferd med å bli presset opp på et nivå der storparten av husholdningene i Oslo blir ekskludert fra markedet.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Fire av ti boligkjøpere tok opp lån på mer enn 80 prosent av kjøpesummen, ifølge Finanstilsynet.

Bankene krevde dermed i praksis mindre egenkapital enn de selv forutsetter i beregninger på internett der kundene deres kan sjekke hvor mye penger de kan låne, skriver Dagens Næringsliv .

Unormalt høye priser

– Det er et spørsmål om bankene bidrar til boligkjøp til priser utover kjøperens inntektsnivå og egenkapital­situasjon, sier sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til avisa.

Boligprisene i hovedstaden er i ferd med å bli presset opp på et nivå der storparten av Oslos husholdninger blir ekskludert fra boligmarkedet, ifølge en analyse Dagens Næringsliv har gjennomført av boliger for flermannshusholdninger i Oslo.

– Boligprisene kan rett og slett ikke vokse særlig mer. Likevel betaler bankene ut lån, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til avisa.

Skviser ut kjøpere

Statistisk sentralbyrås tall viser at 64 prosent av husholdningene i Oslo tjener mindre enn 612.000 kroner. 13 prosent av dem har en årsinntekt på mellom 612.000 og 835.000 kroner, mens 23 prosent tjener over 835.000 kroner.

Ifølge Dagens Næringsliv vil bare 36 prosent av disse husholdningene få klarsignal til lån av de minste leilighetene og rekkehusene i hovedstaden dersom de legger inn inntekten sin i de to største bankenes boliglånskalkulatorer på internett.