Lav oljepris svekket StatoilHydro

StatoilHydro fikk et resultat på 43,3 milliarder kroner i fjor, mot 44,6 milliarder året før. Likevel mener ekspertene at konsernsjefen kan si seg fornøyd med fjoråret.

Helge Lund
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Etter fjerde kvartal ble resultatet på 2 milliarder kroner. Samme periode året før var resultatet på 6,2 milliarder kroner.

Resultatet er likevel bedre enn analytikerne hadde ventet på forhånd, og NRKs olje- og energikommentator, Harald Bøe, mener konsernsjefen har all grunn til å være fornøyd med resultatet.

- Når vi ser bakgrunnen for 2008-resultatet, så må vi kunne si at dette har vært et utrolig turbulent år. Vi hadde en oljepris på 90 dollar fatet på begynnelsen av 2008, så steg den til 147, for så å stupe ned mot slutten av året. Så jeg tror Helge Lund har god grunn til å være fornøyd, sier Bøe.

Lave oljepriser

Lavere oljepriser og en betydelig styrket amerikansk dollar har påvirket resultatet.

- Nedgangstidene i den internasjonale økonomien påvirker jo oljebransjen generelt, og også StatoilHydro mer spesifikt. Kombinasjonen av lavere priser, høye kostnader og store invisteringer, setter kontantstrøm og lønnsomhet under press totalt sett. Dette er noe vi alle må tilpasse oss, og StatoilHydro er intet unntak.

Driftsresultatet i fjerde kvartal 2008 var på 37,8 milliarder kroner, sammenlignet med 30,8 milliarder kroner i fjerde kvartal 2007. For året 2008 var driftsresultatet på 198,8 milliarder kroner, sammenlignet med 137,2 milliarder kroner i 2007.

- Vi kan vise til rekordhøy produksjon og vi har utført det mest omfattende leteprogrammet noensinne. I 2008 ble tolv nye felt satt i produksjon. Gjennom målrettet forretningsutvikling har vi styrket vår posisjon for langsiktig internasjonal vekst, sier konsernsjef Helge Lund.

Konsernsjef i StatoilHydro, Helge Lund
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mer olje og gass enn ventet

StatoilHydro har produsert mer olje og gass enn det analytikerne hadde ventet. I fjerde kvartal i fjor lå produksjonen på 1,857 millioner fat oljeekvivalenter per dag. I samme kvartal året før var produksjonen 1,818 millioner fat.

Styret foreslår en utbytteutbetaling på 7,25 kroner per aksje. Det var ventet 7 kroner, ifølge DN.

Driftsresultatet i fjerde kvartal 2008 var på 37,8 milliarder kroner, sammenlignet med 30,8 milliarder kroner i fjerde kvartal 2007. For året 2008 var driftsresultatet på 198,8 milliarder kroner, sammenlignet med 137,2 milliarder kroner i 2007.

- Solid drift er den beste beskyttelse i tider med usikkerhet, og fusjonen er vårt viktigste redskap for videre forbedringer, sier Lund.

- Vi har allerede realisert betydelige synergieffekter som følge av fusjonen. Den pågående integrasjonen og standardiseringen av virksomheten vår til havs forventes å ytterligere forbedre våre resultater innen helse, miljø og sikkerhet, så vel som å øke organisasjonens fleksibilitet og effektivitet i årene framover, sier han.

Oljeutfordringer

Selskapets utfordring er å finne ny olje.

Reserveerstatningsraten var i fjor på 34 prosent, mot 86 prosent i 2007. Det betyr at Lund bare klarte å erstatte 34 oljetønner for hver 100 som ble produsert, skriver E24.

Reserveerstatningsraten er en funksjon av et høyt produksjonsnivå og av at det tar tid både å modne oppkjøpte usikre reserver til sikre reserver, og å utvikle et betydelig antall nye funn, opplyser StatoilHydro.