Hopp til innhold

- Helseministeren fremstår som handlingslammet

FrP, Høyre, Krf og Venstre krever at regjeringen gjør en ny vurdering av risikoen ved å slå sammen sykehusene i Oslo, og at deler av omstillingen utsettes.

Ullevål universitetssykehus

Ullevål universitetssykehus er en del av sammenslåtte Oslo universitetssykehus, som eies av Helse Sør-Øst.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

FrP, Høyre, Krf og Venstre er enige om en ting. Sammenslåingen av Oslo-sykehusene har gått for fort, noe som går på pasientsikkerheten løs.

Nå er det behov for å sette ned tempoet, mener de fire borgerlige partiene. De hevder at regjeringen i for stor grad har dyttet ansvaret for sammenslåingen over på Helse Sør-Øst og OUS.

Per Arne Olsen (FrP)

Stortingsrepresentant Per Arne Olsen (FrP)

Foto: NRK

Nå er det nødvendig å gjenopprette tilliten mellom ledelse og ansatte, mener partiene.

– Fremstår som handlingslammet

I Stortinget tirsdag krevde opposisjonen at regjeringen gjør en ny og helhetlig risikoanalyse av sammenslåingen.

I tillegg vil partiene styrke ledelsen på det enkelte sykehuset, og at staten tar gigantregningen på 10 milliarder kroner for utgifter til IKT.

FrP-representant Per Arne Olsen tok frem kraftig skyts mot helseministeren fra Stortingets talerstol.

– Det er ikke slik at problemene forsvinner bare man holder øyene lukket lenge nok. Helseministeren fremstår som handlingslammet, sier Olsen.

Han mener regjeringen ikke har tatt faresignalene på alvor, og at helseministeren i realiteten ikke har gjort noe som helst med problemene knyttet til omstillingen ved Oslosykehusene.

Les hele dokument 8-forslaget ved å klikke på denne lenken.

– Risikovurderingene må gjøres fortløpende

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sa fra Stortingets talerstol at omstillingen ved Oslo universitetssykehus er krevende, men at det er nødvendig at både bygninger og personell brukes mer effektivt enn i dag.

– Det er ikke nødvendig å stoppe omstillingsarbeidet for å gjøre nye risikovurderinger. En stans i omstillingene vil øke riskoen, sier helseministeren.

Strøm-Erichsen sier at det er krevende med omstilling av sykehus i full drift, men at nye risikovurderinger må gjøres fortløpende.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Men det er klart at bekymringsmeldingene gjør inntrykk, sier Strøm-Erichsen.

Fryktkultur ved Oslo universitetssykehus

Det er en fryktkultur blant de ansatte ved OUS.

Det tyder en undersøkelse som NRK har gjort blant mer enn 2000 sykehusansatte som er organisert i Norsk Sykepleierforbund og legeforeningen på.

Over halvparten av de spurte svarer at de er helt eller delvis enig påstanden om at det er en fryktkultur ved OUS.

Flere av stortingsrepresentantene ga tirsdag uttrykk for at en slik fryktkultur blant ansatte er fullstendig uakseptabel.

Skal spare 800 millioner i 2012

Forrige uke vedtok sykehusstyret i Oslo Universitetssykehus (OUS) å spare inn 800 millioner kroner på budsjettet for 2012. 1000 årsverk skal bort.

Årsaken til at OUS kutter i budsjettet er at sammenslåingen av Ullevål, Rikshospitalet og Aker sykehus i 2009 ikke har gitt de innsparingene man håpte på.

I tillegg får OUS mindre penger fra Helse Sør-Øst fordi store grupper pasienter er overført til Ahus.