Hopp til innhold

Konserndirektører går på dagen

Tore Torvund og Morten Ruud i konsernledelsen i StatoilHydro må gå med virkning fra i dag på grunn av Libya-saken.

STATOILHYDRO
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Årsaken er at StatoilHydros granskingsrapport inneholder forhold som kan være problematiske i forhold til norsk og amerikansk korrupsjonslov.

LES OGSÅ: Hevder Reiten visste alt

Tore Torvund

Tore Torvund

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX
Morten Ruud

Morten Ruud

Foto: StatoilHydro

Torvund har vært konserndirektør med ansvar for undersøkelse og produksjon på norsk sokkel fra oktober 2007, mens Ruud har vært konserndirektør for forretningsområdet prosjekter fra samme tid.

Bakgrunnen for avgangene er granskingen av Hydros Libya-skandale - som avdekker at toppene visste mer om tvilsomme Libya-avtaler enn tidligere antatt.

- Fratredelsen har bakgrunn i de forhold som er omtalt i granskningsrapporten. Øystein Michelsen er i dag konstituert som konserndirektør for Undersøkelse og Produksjon Norge, og Helga Nes som konserndirektør for Prosjekter, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Begge går inn i StatoilHydros konsernledelse.

Ekstern gransking

Den eksterne granskingen av Hydro Olje og Energis internasjonale virksomhet er fullført og resultatet ble i dag presentert for Økokrim.

Rapporten påpeker at Norsk Hydro ikke orienterte Statoil om problematiske forhold i forbindelse med en gjennomgang av selskapenes virksomhet før fusjonen.

- Hydros avtale med en libysk konsulent var i strid med selskapets virksomhet, sier styreformann Terje Vareberg.

Granskingen gjelder Hydros tidligere virksomhet, blant annet i Libya. I granskingsrapporten kommer det fram at Hydro kan knyttes til flere tilfeller av korrupsjon i Libya i perioden 2000-2001.

- Fakta er avdekket

- Styret har vært tungt involvert i saken da det fulle faktagrunnlaget lå. Vi har gått inn på det veldig omfattende bevismaterialet og brukt svært mye tid på å granske saken, sierstyreleder i StatoilHydro Svein Rennemo.

Det ble på pressemøtet i dag lagt fram at minst 200 personer ble intervjuet og brukt som vitner i saken som avslører at toppene visste mer enn antatt.

Rennemo sier at styret har tillitt til at fakta er avdekket og at beslutningen som er tatt inkluderer respekten for enkeltpersoner og kravet om antikorrupsjon, som er absolutt i StatoilHydro.

Integritetsleder byttes ut

Anders Kullerud, som i dag er leder for integritet og samfunnsansvar i StatoilHydro, har selv bedt om å få avløsning fra sin stilling og vil gå over i en annen stilling i StatoilHydro.

Kullerud var Libya-sjef i Hydro og var den som varslet StatoilHydro-ledelsen om Libya-saken.

Begge direktørene blir i selskapet, men går over i andre stillinger enn i dag.